Jong CD&V Brugge wil vuilnisbakken met een ‘geluidje’: “Zo zullen mensen minder afval op straat gooien”

Jong CD&V Brugge pleit voor geluidjes bij vuilnisbakken.
JVM Jong CD&V Brugge pleit voor geluidjes bij vuilnisbakken.
Om het dumpen van afval op straat aan te pakken, pleit Jong CD&V Brugge ervoor om de openbare vuilnisbakken uit te rusten met een ‘geluidje’. “Onderzoek toonde aan dat mensen zo worden gestimuleerd om hun afval in die vuilnisbak te deponeren”, zegt voorzitster Febe Baekelandt.

Het Brugse stadsbestuur heeft in zijn beleidsprogramma voor deze legislatuur aangegeven een ‘smart city’ te willen worden. Onder meer de openbare vuilnisbakken zouden uitgerust worden met chips, die aangeven wanneer er niks meer bij kan. Op die manier zouden de vuilnisophalers weten op welke plaatsen ze zeker moeten langsgaan. 

Jong CD&V Brugge steunt dat idee, maar vindt het nog niet ver genoeg gaan. “Er zijn immers nog steeds mensen die hun vuilnis op straat gooien”, zegt voorzitster Febe Baekelandt. “Ook daarvoor zou een innovatieve toepassing kunnen gezocht worden. Op de openbare vuilnisbakken zou een sensor kunnen aangebracht worden, die een geluidje afspeelt op het moment dat mensen hun afval deponeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zo’n geluid een echte stimulans is om vuilnis daadwerkelijk in die welbepaalde vuilnisbak te gooien.” 

Om hun idee kracht bij te zetten, hield Jong CD&V maandagavond alvast een symbolische actie op de Markt in Brugge.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roland Rotsaert

  Statiegeld invoeren zou meer effect hebben, maar de partijen die het straks weer voor het zeggen zullen hebben houden het liever bij eeuwig sensibiliseren.

 • Erwin Vandriessche

  Wat een onzin en geldverkwisting. Het is niet omdat een vuilbakje geluid maakt dat dit de vervuilers sensibiliseert . Zij die nu al geen gebruik maken van vuilbakken op straat, doen dat ook niet met zo'n vuilbak hé! Gebruik toch eens jullie gezond en logisch verstand !

 • Angelo Cabooter

  Hogere boetes uitdelen en afval opruimen als taakstraf, zou veel beter helpen dan een geluidje laten afspelen in de vuilbak. We zijn geen peuters die een muziekje horen, als we op het potje doen.

 • Kim Vermeulen

  "Papier Hier". Zo innovatief is dit. De Efteling had ze 30 jaar geleden al.