Jimmy Frey viert zondag 80ste verjaardag: “Bang voor dood? Neen, maar begrafenis is wel al geregeld”

Jimmy Frey wordt zondag 80 jaar.
Benny Proot Jimmy Frey wordt zondag 80 jaar.
Zijn tachtigste verjaardag brengt de gevierde Vlaamse zanger Jimmy Frey zondag door met zijn beste vrienden. De eeuwige rokkenjager heeft een leven vol rock-’n-roll ingeruild voor de rust van de zee: hij woont in Duinbergen bij Knokke, op een boogscheut van het strand. “Als een collega als Paul Severs sterft, dan besef ik: ik moet me voorbereiden. Mijn begrafenis is al geregeld.”

Opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 voor een leven vol muziek, twee keer een prijs voor Zomerhit, een Tien Om Te Zien-trofee uit 1992: de prijzenkast van Jimmy Frey valt meteen in het oog in zijn lichtrijk appartement in Duinbergen. Daar is hij vijf jaar geleden komen wonen, want dicht bij Brugge en Heist-aan-Zee, waar hij opgroeide en veel zomers doorbracht. In Brugge is Jimmy op 28 april 1939 als Ivan Moerman geboren. Twee jaar later verhuisde de familie naar Heist, waar zijn moeder een kapsalon uitbaatte. Alleen zingen en voetballen interesseerde Jimmy. “Mijn muziekleraar vond dat ik een uniek stemgeluid had en ik wilde daar iets mee doen, tegen de zin van mijn moeder.” Vanaf zijn zestiende zou hij dan aan muziekwedstrijden deelnemen, tot hij in 1967 - hij was toen al 28 jaar - met ‘Zo mooi, zo blond en zo alleen’ zijn eerste superhit te pakken had. Daarna was de succestrein vertrokken.

Het vergaat u minder nu. Waarom loopt u op krukken?

“Ik sukkel al tweeënhalf jaar met fysieke ongemakken. Het is begonnen met het steken van een nieuwe heup. Na de operatie zijn er complicaties opgetreden: een bacterie in de wonde. De dokter zei het al: ‘Jimmy, je ziet er niet goed uit’. De heup moest er weer uit, ik moest drie weken aan de antibiotica en onderging daarna een nieuwe operatie. Ik heb in totaal acht maanden in het ziekenhuis verbleven. En dat was nog maar het begin. Daarna moest ik nog een nieuwe heup én een nieuwe knie krijgen. Drie weken geleden ben ik nog geopereerd. Daarom loop ik nu even op krukken. Ik kan het ook zonder hoor (glimlacht). Maar de dokters vragen me voorzichtig te zijn. Om goed te zijn moet ik ook nog een tweede, nieuwe knie krijgen. Enfin, het is een lange weg.”

Ik ben op de sukkel en heb dus nog geen deftig afscheid van mijn publiek kunnen nemen. Ik volg nu een zware vitaminekuur, want die laatste tournee komt er

Jimmy Frey

Een showbeest als Jimmy Frey die niet meer mag optreden? Dat moet lastig zijn.

“Mijn laatste optreden was op 15 september 2016, ironisch genoeg voor de jongeren van de Chiro. Die jonge gasten zijn allemaal zot van ‘Saragossa’, hé (lacht). Ongelooflijk. Het is een beetje zuur dat ik nog geen deftig afscheid kon nemen van mijn publiek. Ik droom nog van een afscheidstournee en die gaat er komen ook. Ik volg een zware vitaminekuur om er terug bovenop te komen. Een tour hoeft voor mij niet te lang te duren: tien topavonden. Ik ondervind ook dat een collega als Will Tura niet vaak meer optreedt. We hebben onze leeftijd. Het moet niet zielig zijn.”

Wat heeft de dood van Paul Severs met u gedaan? Hij was nog tien jaar jonger dan u.

“Paul was een heel goede collega, een harde werker. Maar hij had een andere stijl dan ik. Paul trad enorm vaak op, ook omdat hij het zo graag deed. Ik denk dat hij een beetje roofbouw pleegde op zijn lichaam. Hij stond ook vaak zo scherp. Zijn plotse dood doet mij stilstaan bij het einde. Ik kijk daar niet naar uit.”

Net voor uw 50ste verjaardag kreeg u kanker. Daarover hebt u toen, we spreken over 1989, heel erg open gecommuniceerd. Zo is Levenslijn op VTM ontstaan.

“Ik dacht dat kanker mijn populariteit als zanger enorm zou aantasten, maar het tegenovergestelde was waar. Ook toen heb ik tweeënhalf jaar stilgelegen, omdat ik zo ziek was. Mensen zeiden dat ik er goed uitzag, maar van binnen ging ik kapot. Dat was een zware periode, maar ik ben zo dankbaar dat alles is goed gekomen. Vandaag neem ik zelfs geen pilletje meer. Duizenden kaartjes kreeg ik toegestuurd. En nu nog: mensen zijn zo lief voor mij. Ik probeer ook iets terug te doen. Een groot deel van mijn inkomsten gaat naar het Kinderkankerfonds.”

Welke periode van uw leven blijft u bij?

“Dankzij Jacques Brel ben ik chansonnier geworden. Ik leerde zijn muziek als vijftienjarige kennen in een discotheek. Stel je voor: zo vroeg al zat ik in het Brusselse nachtleven. Mijn moeder dacht dat ik gaan voetballen was (lacht). Ze draaiden toen vaak rock-’n-roll en daar was ik dol op. Tot plots de stem van Jacques Brel uit de jukebox klonk. Ik kreeg het warm en koud tegelijk. Later heb ik al mijn zangwedstrijden gewonnen met een liedje van Brel. Zijn stem, toewijding en uitstraling heeft van mij een zanger gemaakt. Want voordien stond ik in cafés voor honderd frank te zingen.”

De jeugd zingt nu ‘Saragossa' keihard mee. Dat doet mij plezier

Jimmy Frey

En wat voor één: met ‘Rozen voor Sandra’ stond u tot in Spanje op nummer één in de hitparade.

“Het is de mooiste periode van mijn leven. Ik heb het nummer met componist Roland Kluger opgenomen in zes talen en het is uitgebracht in 14 landen. Ik ben daar heel erg trots op. Niemand zag dat grote succes aankomen. Ik lag te zonnen op de Canarische Eilanden, toen mijn manager me belde en vroeg om zo snel mogelijk het vliegtuig naar Nice te nemen. Daar bruingebrand aangekomen, lag er een briefje in mijn hotelkamer: ‘Proficiat met 130.000 verkochte exemplaren’. Op dat moment was ik de Johnny Hallyday van Vlaanderen. In de muziek moet je een beetje geluk hebben. Dat is later ook gebleken met het liedje ‘Saragossa’. Daar gingen eerst nauwelijks een paar duizend exemplaren van over de toonbank. Dankzij een journalist, die ik goed kende en een artikel over me maakte, schoot het plots naar de hoogste positie in de hitlijst. Totaal onverwacht! En nu zingen ze het bij de jeugd keihard mee. Dat doet mij plezier.”

Kunt u rijkelijk leven van de royalty’s?

“Wat een geluk dat ik elk jaar een mooi bedrag krijg voor de muziek die ik heb gemaakt. Anders had ik maar een pensioentje van 350 euro. Kan u zich dat voorstellen? Ik ga daar niet mee akkoord.”

Op het toppunt telde de fanclub 12.000 leden, grotendeels vrouwen. U bent altijd een echte rokkenjager geweest?

“Ik ben blij dat je het zo verwoordt (lacht). Ik was een zonneklopper, zag er graag goed uit. En in de liefde ben ik passioneel, misschien zelfs een beetje té. Ik heb veel vrouwen gekend, maar ik heb er niet één bedrogen. Er is ook veel liefdesverdriet geweest. Ik viel op jongere vrouwen, vaak waren ze meer dan 15 jaar jonger dan ik. Ik heb zelfs een keertje op trouwen gestaan. Weet je, ik heb zoveel liefde gekregen en ook gegeven. Ik neem daar vrede mee.”

Want nu is er geen vrouw in uw leven?

“Neen en dat is brengt toch een vorm van eenzaamheid met zich mee. Ik heb gelukkig een heel goede vriendenkring. Dat zijn mensen die ik volledig kan vertrouwen. Ik ben als zanger verwend geweest, van mensen die de moeite waren. Ik ben laat doorgebroken, heb in armoede geleefd, maar ik was overal welkom en werd overal in de armen gesloten. Ik heb dat geweldig geapprecieerd.”

Bent u bang voor de dood?

“Ik denk er wel over na. Niet bang, maar mijn begrafenis is wel al geregeld. Dat zit zo: ik heb drie goede vrienden. Die gaan voor mij door het vuur en ik voor hen. Eén van die kameraden gaat alles regelen. Hij wil dat het goed is en dat de mensen die komen iets meemaken. Ik weet ook al wat er op mijn grafsteen komt: ‘Niets is evident. Dank u. Jimmy’.

Nog dit: ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Jimmy Frey brengt Universal een nieuwe driedubbel-cd uit met zijn beste liedjes, unieke Franse opnames en de nieuwe single ‘Momenten van geluk’. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.