Jeugdwedstrijd KV Oostende loopt volledig uit de hand: spelers, ouders en trainers gaan op de vuist na verbale agressie langs de zijlijn

De vechtpartij vond plaats op de terreinen van KSK Steenbrugge.
Jan Van Maele De vechtpartij vond plaats op de terreinen van KSK Steenbrugge.
Een jeugdwedstrijd tussen KSK Steenbrugge en KV Oostende is woensdagavond vlak na het laatste fluitsignaal stevig uit de hand gelopen. Minstens vijftien spelers, trainers en ouders gingen op de vuist na een discussie over een al dan niet onterechte rode kaart. Diverse ouders zouden spelers van Oostende eerder al de hele wedstrijd verbaal uitgedaagd hebben, waarna die reageerden.  “Onze diensten zijn met verschillende patrouilles ter plaatse gegaan om de gemoederen te  bedaren”, bevestigt politiewoordvoerster Lien Depoorter. 

Het decor: een grasmat in het Daverlopark in Assebroek. De inzet: drie punten. De deelnemers: de U17 van Steenbrugge en KV Oostende. Voor aanvang van de wedstrijd leek het een doordeweekse voetbalwedstrijd te worden tussen twee jeugdploegen. Negentig minuten later stonden er echter bijna evenveel politiemensen als voetballers op het veld van Steenbrugge, een provinciale voetbalclub uit Brugge. Vlak na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter kwam het tot een hevig oplopende discussie waarbij minstens 15 spelers, trainers en ouders betrokken waren. Het kwam tot het betere duw- en trekwerk, waarbij ook de harde scheldwoorden niet geschuwd werden. Een omstander zag dat de situatie uit de hand liep en alarmeerde de politie.

Ouders mee aan de oorzaak

Verschillende patrouilles van de Brugse politie snelden omstreeks 21.30 uur het veld op en probeerden beide partijen te kalmeren. Dat lukte uiteindelijk relatief snel. Volgens de verklaringen ter plaatse was een discutabele rode kaart voor een speler van KV Oostende - nadat het eerder al een zeer potige pot voetbal was geweest - de druppel die bij beide partijen de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. Van geroep en getier kwam het tot schelden, waarna het eindigde in hevig duw- en trekwerk en fysieke agressie. Alles behalve mooie reclame dus voor het jeugdvoetbal. Zeker omdat verschillende ouders langs de zijlijn mee aan de oorzaak lagen. Al de volledige wedstrijd waren ze spelers van KV Oostende verbaal aan het uitdagen. Na de wedstrijd gingen enkele tieners verhaal halen, waarna het tot een confrontatie kwam. Bij de politie bevestigen ze het incident. “Volgens de melding waren meer dan vijftien personen aan het vechten. Daarop zijn onze diensten ter plaatse gegaan", bevestigt woordvoerster Lien Depoorter.

Intern zullen we onze jeugdspelers zeker aanpakken. Ondertussen hebben delegaties van beide ploegen al samengezeten om alles te bespreken

Bram Keirsebilck

Intern aanpakken

Bij thuisploeg KSK Steenbrugge geven ze toe dat de situatie na de wedstrijd uit de hand liep. Extra pijnlijk is dat de club twee jaar geleden nog in het nieuws kwam toen ze een bord bij de ingang plaatsten waarop ze supporters vroegen  respect te hebben voor elkaar, de spelers en de scheidsrechter. “Veel commentaar gaan we niet geven op dit incident, al is het belangrijk om te weten dat er niemand gewond raakte”, zegt jeugdvoorzitter Pascal Fontaine. “Het is onze intentie om dat op te lossen tussen beide voetbalteams.”

Bij KV Oostende betreuren ze het voorval. “Het gaat om enkele van onze spelers die ingegaan zijn op de verbale uitdaging van ouders langs de kant van het veld. Daarna is het verder uit de hand gelopen”, zegt woordvoerder Bram Keirsebilck. “Uiteraard staat dat haaks op de waarden en normen die we onze jeugdspelers willen meegeven. Intern zullen we hen dus zeker aanpakken. Ondertussen hebben delegaties van beide ploegen al samengezeten om alles te bespreken.”  Voor de liefhebbers van het provinciale voetbal: de bekerwedstrijd was vlak voor de vechtpartij geëindigd op 1-1. Door de 2-2 in de heenwedstrijd, stoot Steenbrugge door naar de volgende ronde. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.