Jan Breydel: sinds 44 jaar de thuishaven van Club én Cercle

Het Jan Breydelstadion.
Benny Proot Het Jan Breydelstadion.
In 1973 nam het toenmalige stadsbestuur van Brugge, onder impuls van burgemeester (en latere Clubvoorzitter) Michel Van Maele, het initiatief om een gemeentelijk stadion te bouwen voor Club en Cercle. Bij de competitie in ‘75-’76 werd het in gebruik genomen. 

 Van Maele had eerder al Cercle uit de financiële moeilijkheden gehaald door de stad het Edgard De Smedtstadion te laten aankopen. In 1973 zat Club aan de grond: de grote recettes uit de thuiswedstrijden wogen niet op tegen de dure buitenlandse transfers van Rensenbrink en Houwaart. 

De Klokke

Door de verhuizing naar een nieuw stadion, in eigendom van de stad, kon Club opnieuw naar adem happen. Blauw-zwart beschikte nu over de mogelijkheid om het Albert Dyserynckstadion (De Klokke) te verkopen, wat het in 2000 ook deed aan een projectontwikkelaar. De Klokke ruimde plaats voor een woonproject. Dit bracht de clubkas zo’n 2,5 miljoen euro op. 

44 jaar spelen beide ploegen intussen in hetzelfde stadion. “Maar de ambities van Club en Cercle zijn in de loop der jaren anders geworden", stelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vast. “Het is logisch dat beide sportteams een eigen identiteit zoeken om te groeien.”

Alle nieuws, reacties en achtergrond over deze onverwachte wending in het Brugse stadiondossier vind je op www.hln.be/dossier/clubstadion