Iraniërs krijgen betaalde som aan smokkelaar niet terug

ROEMEENSE TRUCKER MOET WÉL SCHADEVERGOEDING BETALEN

Vijf Iraanse vluchtelingen kwamen twee weken geleden afgezakt naar Brugge om er zich burgerlijke partij te stellen tegen een Roemeense mensensmokkelaar. Drie van hen krijgen nu een schadevergoeding van 16.000 euro.
Foto Siebe De Voogt Vijf Iraanse vluchtelingen kwamen twee weken geleden afgezakt naar Brugge om er zich burgerlijke partij te stellen tegen een Roemeense mensensmokkelaar. Drie van hen krijgen nu een schadevergoeding van 16.000 euro.
Drie Iraanse vluchtelingen hebben in de Brugse rechtbank 16.000 euro schadevergoeding gekregen nadat ze slachtoffer werden van een mensensmokkelaar, die hen loze beloftes had gemaakt. De 5.000 euro die ze hadden betaald aan de Roemeen krijgen ze niét terug.

Vijf Iraanse vluchtelingen kwamen twee weken geleden speciaal vanuit Duitsland afgezakt naar Brugge om er zich in de rechtbank burgerlijke partij te stellen tegen een Roemeense mensensmokkelaar. Op 30 juni vorig jaar trof de scheepvaartpolitie de slachtoffers samen met nog een zesde landgenoot aan in een trailer nabij een schip in de Zeebrugge. De Iraniërs mochten beschikken, maar drie van hen deden kort nadien aangifte bij de politie.

Argwaan

Ze verklaarden hoe ze 5.000 euro betaalden aan de Roemeense trucker om in Groot- Brittannië te geraken.


Op de parking aan het B-Park in Brugge werden de vluchtelingen in de trailer opgesloten. Toen ze in de haven van Zeebrugge geklist werden, was er van de smokkelaar geen spoor meer. "We konden hem nadien niet meer bereiken en hadden dus voor niets betaald", vertelden de slachtoffers op de vorige zitting. "Vooraf voelden we al argwaan bij die man. Hij was gewoon te vriendelijk voor ons. We maakten dus foto's en opnames, die we aan de politie bezorgden."

Nationaal geseind

De trucker werd nationaal geseind, maar kon op vandaag nog niet opgepakt worden. De rechter veroordeelde hem gisterenmorgen bij verstek tot 30 maanden cel en 36.000 euro boete.


Drie van de vijf vluchtelingen kregen een bedrag van in totaal 16.000 euro toegekend, waaronder elk een morele schadevergoeding van 5.000 euro. Het parket dagvaardde de mensensmokkelaar immers maar voor drie slachtoffers, waardoor de rechter zich onbevoegd verklaarde om uitspraak te doen over een schadevergoeding voor de anderen. Opvallend: de vluchtelingen vroegen de 5.000 euro die ze betaalden om gesmokkeld te worden terug, maar die kende de rechtbank niet toe omdat het ging om een prijs die betaald werd voor een misdrijf.


"Een correct vonnis", noemt de advocate van de vluchtelingen het. "Voor mijn cliënten is het belangrijk dat de rechtbank hen erkende als slachtoffers. Ze wilden een signaal geven aan andere vluchtelingen dat klacht neerleggen tegen een smokkelaar wel degelijk loont. De trucker zal wellicht internationaal geseind worden, waardoor de kans dat hij ooit opgepakt wordt groter wordt. Toch moeten we ons geen illusies maken: de toegekende schadevergoedingen zal hij wellicht nooit kunnen betalen. Voor mijn cliënten is het dan ook vooral een symbolische uitspraak."