IN BEELD. 400-tal mensen trekt door Zeebrugge
tijdens Mars voor de Veiligheid: 12 betogers bestuurlijk aangehouden

In de betoging liep ook Dries Van Langenhove mee van de Vlaams-nationalistische jongerenbeweging Schild & Vrienden.
Benny Proot In de betoging liep ook Dries Van Langenhove mee van de Vlaams-nationalistische jongerenbeweging Schild & Vrienden.
Kort voor afloop van de “Mars voor de Veiligheid” door Zeebrugge-Dorp zijn zondagnamiddag 12 betogers bestuurlijk aangehouden door de politie. Ze zonderden zich af van de betoging en probeerden de Sint-Donaaskerk binnen te dringen. In totaal namen zo’n 400 mensen deel aan de mars, die verder zonder grote incidenten verliep. Ook Dries Van Langenhove sprak de menigte toe.

Vlak voor het einde van de Mars voor de Veiligheid zonderde zich een twintigtal betogers af van de stoet. Ze liepen naar de achterzijde van de Sint-Donaaskerk, waar geregeld transmigranten onderdak krijgen. Volgens de Brugse politie hadden de heethoofden het plan opgevat om de kerk binnen te dringen. “Uit voorzorg hebben we daarop 12 personen kortstondig aangehouden”, zegt woordvoerster Lien Depoorter van de Brugse politie. De betoging was tot voor het incident vlekkeloos verlopen. Hier en daar werd wat Bengaals vuur aangestoken of een bommetje gegooid, maar tot problemen kwam het nooit. Het waterkanon dat enkele honderden meters verderop klaarstond, moest dan ook niet worden ingezet.

Jordy Commeyne neemt het woord

De Mars voor de Veiligheid werd georganiseerd door de Zeebrugse ex-havenarbeider Jordy Commeyne en lokte uiteindelijk zo’n 400 betogers. De organisatie spreekt zelf van 500 aanwezigen. Commeyne sprak voor de aanvang van de betoging de deelnemers toe in het Sint-Donaaspark. Onder hen heel wat leden van Vlaams Belang, Voorpost en andere extreemrechtse groeperingen. “Wij zijn bezorgd om het lot van de inwoners", sprak Commeyne. “Ze maakten al een moordpoging mee op een 44-jarige man (die een groepje transmigranten had betrapt bij een inbraak in z'n caravan, red.) en ook de verkrachting van een jonge vrouw. Op burgemeester Dirk De fauw moeten we echter niet rekenen. Hij verzekert liever de humane behandeling van transmigranten. Voor de politie is het dweilen met de kraan open. Het is de veiligheid van de burger die moet vooropstaan.” 

“Nalatig beleid”

Via het Marktplein ging de betoging langs de Sint-Donaaskerk en zo terug naar het Sint-Donaaspark. Daar plaatste Dries Van Langenhove, de stichter van Schild & Vrienden, het slotakkoord met een speech. “Deze buurt wordt al een tijd lang geterroriseerd door illegale criminele bendes en dat is enkel te danken aan een nalatig politiek beleid”, sneerde hij. Eerder had ook Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang Stefaan Sintobin al uitgehaald naar de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Zelfs onder Renaat Landuyt was het beleid in Brugge nog beter", aldus Sintobin.

Organisator Jordy Commeyne.
Benny Proot Organisator Jordy Commeyne.
Een jonge manifestante haalt met haar slogan uit naar de klimaatbetogers.
Benny Proot Een jonge manifestante haalt met haar slogan uit naar de klimaatbetogers.
Ook leden van Vlaams Belang daagden op.
Benny Proot Ook leden van Vlaams Belang daagden op.
Dries Van Langenhove liep mee in de mars.
Benny Proot Dries Van Langenhove liep mee in de mars.
De Vlaamse vlaggen waren alomtegenwoordig.
Benny Proot De Vlaamse vlaggen waren alomtegenwoordig.
Zo’n 400 mensen daagden op voor de mars.
Benny Proot Zo’n 400 mensen daagden op voor de mars.
Enkelingen hadden Bengaals vuur meegenomen.
Benny Proot Enkelingen hadden Bengaals vuur meegenomen.
Enkele betogers hadden Bengaals vuur bij.
Benny Proot Enkele betogers hadden Bengaals vuur bij.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • oswald billiet

  Ik denk dat de nieuwe Brugse burgermeester de ware toestand in Zeebrugge verkeerd inschat. Zeebrugge is niet meer aantrekkelijk. Je ziet die vreemden overal rondzwerven en die hebben maar één doel: op die boot geraken, gelijk hoe. Vele bewoners, vooral in de strandwijk ,hebben alarminstallaties geïnstalleerd na een resem inbraken. De horeca is daar aan het verdwijnen. Droevig.

 • Vera Bres

  Ik begrijp de betogers wel hoor , ik woon aan de zee en zou niet graag in Zeebrugge wonen, als ik er eens voorbij kom ,met de auto en zelfs met de tram , het geeft je een onveilig gevoel en dit is ook al bewezen .Ik zou zeggen al wie pro migranten is , wel neem ze in huis , wie zal dit doen ? niemand zeker !!

 • Wim ELBERS

  Als, volgens Sint-Obin, het beleid onder de Vlaemsche Primitief Landuyt in Brugge beter was dan nu, dan is het erg, zééér erg gesteld met Brugge & omstreken.

 • jozef segers

  Wat scheelt er met die kiezers? gewone mensen die het stilletjes aan moe worden!

 • Erik Moens

  Veiligheid? Met dat zootje op de baan??