Iedereen wil figureren in Bloedprocessie

INDIËRS MAKEN NIEUWE KOSTUUMS VOOR ROMEINS PELOTON

Pieterjan Marchand past zijn kostuum in de Beurshalle. Matthieu Clarysse helpt hem.
Benny Proot Pieterjan Marchand past zijn kostuum in de Beurshalle. Matthieu Clarysse helpt hem.
Nog drie keer slapen en dan gaat de Heilig Bloedprocessie weer uit in Brugge. De 52 Romeinse soldaten die meegaan in de optocht, zullen in het nieuw steken. Met dank aan India, want daar werden hun kostuums gemaakt. Er was overigens uitzonderlijk veel interesse om te mogen figureren in de stoet.

De 52 soldaten krijgen een stalen harnas van zestien kilogram. Verder zullen ze een helm, sandalen, een schild en een speer dragen. "Elk jaar steken we een groep in het nieuw en dit keer was het de beurt aan de soldaten", zegt coördinator Benoit Kervyn. "Met een stevig harnas om zal de processie wel wat conditie vergen. De kostuums waren dringend aan vervanging toe. Het nieuwe harnas is ontworpen in Duitsland, geproduceerd in India en hier geschilderd. Het zijn replica's van de uitrusting van de Romeinse soldaten uit de eerste eeuw na Christus. De rode tuniek is wel gemaakt door onze eigen mensen."


Ook voormalig staatssecretaris Hendrik Bogaert zal het nieuwe kostuum aantrekken. Hij bevestigde intussen zijn deelname. En de plaatsen zijn gegeerd. Een goede maand geleden was de Confrérie van het Heilig Bloed nog volop op zoek naar figuranten voor het Romeins peloton en een aantal andere groepen. De reacties bleven niet uit. Meer nog: er is nu per groep een wachtlijst. Wie zich nog aanmeldt, komt te laat: er is geen plaats meer. "Dat hebben we de voorbije jaren niet meegemaakt", zegt Matthieu Clarysse.

De helmen die de Romeinse soldaten zullen dragen.
Benny Proot De helmen die de Romeinse soldaten zullen dragen.

Enthousiasme

"Dat er dit jaar zoveel enthousiasme is, danken we aan verscheidene factoren", gaat hij verder. "De hoofdreden is dat de processie vorig jaar niet is uitgegaan door het slechte weer. Die tegenslag heeft bij veel mensen emotioneel wat teweeg gebracht. Ze wilden er daarom dit jaar alles aan doen om erbij te zijn. Dat is als organisatie een geweldige opsteker. Waar vind je nog 1.700 figuranten die voor een appel en een ei meermaals willen komen repeteren? We zijn vereerd."


Van de figuranten komt tachtig procent uit Brugge zelf. De overige twintig procent bestaat uit mensen uit randgemeenten of zelfs verder. "Ze komen zelfs vanuit Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant of Limburg. Buitenlanders hebben we niet, omdat er gevraagd wordt om af en toe vooraf te komen oefenen in de Beurshalle", zegt Clarysse.


Naast het Romeinse peloton is ook de wagen met de terechtstelling van Jezus vernieuwd. Verder herdacht Benoit Kervyn het tafereel van de profeten, met meer interactie tussen publiek en Mozes en David. Ten slotte werden dertig nieuwe kostuums voor het joodse volk vervaardigd door atelier Pavlova. Het geld voor die vernieuwingen haalt de Confrérie bij de Nationale Loterij, dat elk jaar investeert in de processie.