Iedereen tevreden over Wintergloed én kerstmarkt: “Op deze ingeslagen weg gaan we verder”

De kerstmarkt in Brugge: bij regenweer zat je niet droog.
Benny Proot De kerstmarkt in Brugge: bij regenweer zat je niet droog.
De evaluatie moet nog worden gemaakt, maar Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) toont zich nu al tevreden met het nieuwe winterprogramma. Brugge gooide het roer om en spreidde de activiteiten naar verschillende locaties. “De reacties zijn positief", zegt De fauw. “We gaan volgend jaar op dit elan verder.”

Iedereen herinnert zich nog de kritiek van vorige winter, toen het winterse programma in Brugge op de korrel werd genomen. De steeds terugkerende opstelling op de Markt was voor veel Bruggelingen saai en voorspelbaar geworden. En het nieuwe Zand kreeg met moeite een kerstboom als versiering. Zelfs de boom op de Burg was onderwerp van kritiek geworden, omdat die ook maar weinig uitstraalde.

Projecties met bomen

Maar zie: een jaar later klaart de hemel op. De introductie van het lichtenparcours Wintergloed, met de kunstijspiste op het Minnewater, kan op veel bijval rekenen. De boom op de Burg kreeg 12.500 lichtjes én kerstballen en zelfs op 't Zand is er iets te zien. “De algemene sfeer is heel positief", stelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vast. “De spreiding van de kerstactiviteiten is een succes: vooral de opstelling aan het Minnewater is knap. We merken dat veel mensen het lichtenparcours vanaf ‘t Zand volgen. De projecties met de kerstbomen op de gevels daar is geslaagd. We merkten ook dat mensen gelukkig waren dat er snel een nieuwe lichtinstallatie kwam aan de fontein in het Koning Albert I-park, nadat de eerste constructie had geleden onder een storm.”

Wintergloed met lichtenparcours.
Benny Proot Wintergloed met lichtenparcours.

Nieuwe opstelling op Markt

Ook over de activiteiten op de Markt is De fauw tevreden. “Eén van de bezorgdheden was dat er minder volk naar de Markt zou komen, omdat de schaatspiste er is verdwenen. Dat bleek een onterechte zorg, want door de nieuwe opstelling is er meer plaats vrijgekomen om te zitten. En mensen doen dat ook: ze eten en drinken iets en genieten van de sfeer. Ik denk niet dat er minder volk was op de Markt dit jaar.”

Zelfs op 't Zand was er iets te zien.
Jan Van Maele Zelfs op 't Zand was er iets te zien.

Ook in deelgemeenten

Een ander aandachtspunt was dat er meer sfeer in het algemeen moest zijn. Het stadsbestuur investeerde in meer kerstbomen, ook voor de deelgemeenten. “Een uitstekende keuze”, vindt De fauw. “We krijgen zelfs nog meer aanvragen van deelgemeenten. Mensen zijn daar gevoelig aan. Ze houden van de kerstperiode. We willen een warme en dus ook gezellige stad zijn. Daar werken we graag aan mee.”

Op de Markt in Brugge was er niet minder volk.
Benny Proot Op de Markt in Brugge was er niet minder volk.

Kerstboom leeggeroofd

Puntjes van kritiek? Wel, dan misschien dat de kraampjes op de Markt ook overdekt hadden gekund. Bij regenweer is het immers geen pretje om daar te zitten. Ook jammer is dat de kerstballen uit de boom op de Burg gestolen werden. “Maar er hangen alweer nieuwe ballen in”, zegt De fauw. “Zo’n ramp was dat niet.” 

Als het van de burgemeester afhangt, dan ziet het er in 2020 nog gezelliger uit. “We gaan de ingeslagen weg verder volgen. Volgend jaar mogen bezoekers dus weer heel veel kerstbomen en -versiering verwachten. De spreiding trekken we door.” 

Brugge wintergloed met schaatspiste
Benny Proot Brugge wintergloed met schaatspiste3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Vicky Fleurbaey

    Heel mooi op de markt,gisteren nog geweest maar koud....

  • Erwin Vandriessche

    Mooi? Een spreiding van verchillende kerstmarkten op een mooi parcours door Brugge zou nog mooier zijn. Maar het is al goed dat de ijspiste aan Minnewater is verhuisd. Doch de markt kan nog beter versierd worden alsook het 't Zand ligt er maar armzalig bij. Dat is toch de plaats waar de meeste bezoekers en vooral toeristen het eerst zien, alleen al door de bushaltes in de nabijheid en de grote parkings. En jammer genoeg zal men altijd vandalen moeten trotseren die dingen vernielen.

  • Hugo Stigletz

    Nu enkel nog kraampjes tussen de markt en Miniwater en aan de schaatspiste nog wat extra kraampjes en achterkant station kant Sint Michiels zoals veel grootsteden doen aan hun station zou het perfect zijn maar alvast een grote verbetering dit jaar eindelijk