Howest koopt Proximusgebouw

HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN WORDT BUUR VAN CAMPUS VIVES

Een delegatie van Howest en Stefaan De Clerck van Proximus bij de gekochte gebouwen.
Foto Proot Een delegatie van Howest en Stefaan De Clerck van Proximus bij de gekochte gebouwen.
De hogeschool West-Vlaanderen Howest telt 10 miljoen euro neer voor het Proximusgebouw achter het station in Brugge. In september al volgen studenten architectuur er les. Opvallend: naast het pas aangekochte domein bouwt concurrent Vives een gloednieuwe campus.

De keuze van Howest om het pand in het begin van de Rijselstraat te kopen, is geen echte verrassing. De school bezit immers al meer dan 23 hectare bebouwde oppervlakte naast dit domein van 11.000 vierkante meter. Zowel het studentenhuis UpKot, een stuk onbebouwde grond, als studentenhuis De Zwaan zijn eigendom van Howest. De hogeschool heeft ook al langer plannen om de campus in de straat uit te breiden. "Dit Belgacomgebouw heeft de onmiskenbare troef erg dicht bij het station te liggen. De Chinese stijl van het gebouw uit 1989 is misschien niet ieders smaak, maar we kunnen er wel wat van maken. Bovendien hebben we als school nauwe banden met China, wat dan weer handig meegenomen is", zegt algemeen directeur Lode De Geyter.


In het gebouw van Belgacom, dat tegenwoordig Proximus heet, werken vandaag nog 250 mensen. Die kunnen er nog terecht tot 2018. Proximus gaat op zoek naar een kleinere locatie in Brugge om die mensen aan het werk te houden. "We hebben in België honderden panden in eigendom. Veel daarvan zullen op de markt komen", zegt gedelegeerd bestuurder Stefaan De Clerck. "Ook hier in Brugge zochten we naar een oplossing. Dat Howest de gebouwen koopt, is een geschenk. We willen op langere termijn samenwerken met hen, om onder meer afgestudeerden een kans op werk te bieden in ons bedrijf."

800 studenten

De studenten die vanaf september hun intrek nemen in delen van het gebouw, komen uit de opleidingen architectuur en toegepaste informatica. Onder meer studenten die bij de politie een job beogen in Cyber Crime, kunnen er terecht. "In 2018 willen we dit gebouw optimaal benutten en kunnen 800 studenten hier les volgen", aldus De Geyter, die eerder dit jaar het gebouw van Howest in de Sint-Jorisstraat in de etalage plaatste. "Maar wat we met dat gebouw van plan zijn, wordt pas later gecommuniceerd. Het wordt niet zomaar een verkoop."


Erg opvallend is dat 'concurrent' Vives momenteel een gloednieuw universiteitsgebouw aan het bouwen is naast de Proximussite in de Spoorwegstraat. De twee hogescholen worden dus buren van elkaar. "Geen probleem", vindt De Geyter. "De stad Brugge heeft ervoor gekozen om van aan het station de rode loper uit te rollen voor studenten. Het is goed dat ze hier in de onmiddellijke omgeving terecht kunnen."