Horeca en Westtoer tevreden over herfstvakantie

Dit jaar kunnen de spelers in de horecasector terugblikken op een zeer geslaagde najaarsvakantie, net dankzij het mooie weertje. Vooral het eerste weekend, Halloween en Allerheiligen brachten zeer mooie cijfers met zich mee. De toeristische sector noteerde een bezettingsgraad van meer dan 90 procent.

"Zowel zaterdag, zondag als maandag was het zoeken naar een kamer", vertelt Bart Boelens van Horeca Vlaanderen. "Als het mooi weer is, is het altijd druk, maar eigenlijk hadden we deze drukte niet zien aankomen. Het was natuurlijk mooi weer - het zonnetje werd voorspeld én was effectief op de afspraak -, maar het feit dat Allerheiligen op een dinsdag valt, zorgt er voor dat veel mensen 'de brug' maken. Het zou heel anders zijn mocht Allerheiligen op een woensdag vallen. Na de aarzelende eerste zes maanden van het jaar zorgen een goeie zomer en prima nazomer voor een goed toeristisch jaar. Maandag en dinsdag kon je zelfs in je hemd rondlopen."

In het tweede deel van de herfstvakantie lag de bezettingsgraad lager, rond de 70 procent, maar afgelopen weekend steeg deze weer tot 85 procent. Franky De Block, voorzitter van Westtoer, bevestigt: "Je hebt ook het kwalitatieve aanbod aan evenementen, dat door de verschillende kustgemeenten wordt georganiseerd. Ook dat brengt volk met zich mee. We zien dat mensen steeds meer op reis gaan, voor kortere periodes. De kust komt bij velen spontaan naar boven als dé bestemming om er even op uit te trekken."

(TVA)