Hoofdarchivaris zet volop in op e-depot

De nieuwe stadsarchivaris Jan D'Hondt focust op digitalisering en de integratie van het OCMW-archief.
Benny Proot De nieuwe stadsarchivaris Jan D'Hondt focust op digitalisering en de integratie van het OCMW-archief.
Vier maanden na zijn aanstelling staat hoofdarchivaris Jan D'hondt (55) voor misschien wel de twee grootste uitdagingen van zijn leven: het creëren van een elektronisch depot én het onderbrengen van het OCMW-archief in het stadsarchief van Brugge. "Mijn job saai? Bijlange niet. Geschiedenis is mijn passie", zegt de ex-bassist van Red Zebra.

Jarenlang was Noël Geirnaert hét gezicht van het Brugse stadsarchief. Toen Geirnaert eerder dit jaar met pensioen ging, was het snel duidelijk wie hem zou opvolgen: Jan D'hondt (55). Jarenlang de rechterhand van Noël en sinds kort officieel benoemd tot hoofdarchivaris. "Ik besef dat Noël een monument is in Brugge. Hij heeft enorm veel betekend voor het stadsarchief. Ik ga me dan ook met volle overgave inzetten om zijn werk verder te zetten", zegt D'hondt. "Zonder pretentieus te klinken: we waren de laatste twintig jaar al goed bezig in Brugge. In de erfgoedsector behoren we tot de absolute top. Dat wil ik in de toekomst zeker voortzetten."


Digitalisering


De grootste uitdaging voor de kersverse hoofdarchivaris is het creëren van een e-depot. Simpel gezegd: een digitaal archief. "Naast het fysiek depot willen we een gelijkwaardig elektronisch depot op poten zetten. Een enorme uitdaging. Als we al onze papieren op één stapel zouden leggen, dan is die zeven kilometer hoog. Alles digitaliseren is een onmogelijke opgave. We houden het bij de belangrijkste documenten en de archiefreeksen die veel gevraagd worden", vertelt Jan.

Ex-bassist

Daarnaast wacht de fusie van het stadsarchief met het OCMW-archief. "Daarmee krijgen we ruim vijf kilometer extra papier erbij. Op termijn zal het zaak zijn om uit te kijken naar een gemeenschappelijk depot", aldus D'hondt, die zijn job allesbehalve saai wil noemen. "Geschiedenis is mijn passie. Als archivaris kan ik bovendien andere mensen aan geschiedenis laten doen. Mooi, toch? En het is nu ook niet dat ik als ex-bassist voldoe aan het ruige rocktype en hier niet pas", besluit Jan met de glimlach. (MMB)