Honderden overnachtingen geschrapt

BUITENLANDSE TOERISTEN BELLEN MASSAAL HUN VERBLIJVEN IN HOTELS AF

Johan Creytens van Hotel Heritage. "Een goed jaar wordt nu teniet gedaan", zegt hij.
Benny Proot Johan Creytens van Hotel Heritage. "Een goed jaar wordt nu teniet gedaan", zegt hij.
De Brugse hotels krijgen dagelijks telefoons van toeristen die hun overnachting willen annuleren uit angst voor terreur. Dat blijkt uit een rondvraag van deze krant bij de hoteliers. Hun verlies loopt in de duizenden euro's. Johan Creytens van Hotel Heritage spreekt van een dramatische situatie. "Ik moet personeel economisch werkloos maken."

Zowat elk hotel in Brugge krijgt bezorgde toeristen aan de lijn. De meesten, voornamelijk Britten, annuleren hun geplande overnachting in november of december in de Breydelstad. In Groot-Brittannië wordt afgeraden om naar ons land te reizen. Voornamelijk gewone toeristen, die vaak via sites als Booking.com hebben gereserveerd, bellen hun reis naar Brugge af.


"Het is ongezien. Wij hebben al meer dan honderd overnachtingen moeten schrappen", zegt Johan Creytens van Hotel Heritage. Het hotel ligt vooral goed in de markt bij de Britten en Amerikanen. Het zijn vooral die toeristen die nu massaal afmelden. "Amerikanen panikeren voor niks", zucht Creytens. "Ze denken dat de terreurdreiging hier enorm is. Ook de Britten worden meegesleurd in het negatieve verhaal. Normaal zaten we deze week zo goed als vol. Nu is de bezetting 35 procent. Een goed jaar wordt zo teniet gedaan. De Britten zijn niet alleen bang van de verhoogde terreurdreiging, maar ze vrezen ook lang te moeten aanschuiven aan de Frans-Belgische grens. De wachttijden tot meer dan anderhalf uur zien ze niet zitten en daarom bellen ze af."


Voor de hotelier is de situatie bijzonder vervelend. "Ik heb er de voorbije nacht zelfs niet van geslapen. Ik moet arbeiders op economische werkloosheid zetten. De bedienden blijven aan de slag, maar hebben veel minder werk. Onze mensen proberen de toeristen een kostenloze overboeking naar begin volgend jaar aan te bieden, maar er zijn maar weinig mensen die daarop ingaan."


Hetzelfde verhaal in het vijfsterrenhotel Dukes' Palace, waar Franky Pyck ook dagelijks klanten ziet afhaken. "Jammer genoeg ondervinden de Brugse hotels heel veel negatieve gevolgen. Wij kunnen er geen getal op plakken, maar het is duidelijk dat het hier niet gaat om vijf of tien procent van het aantal overnachtingen. Dit is niet goed voor Brugge, al is de situatie wellicht nog slechter in Brussel of Parijs. We proberen het de toeristen duidelijk te maken dat er in Brugge nauwelijks iets te merken is van verhoogde waakzaamheid, maar veel helpt dat niet."

Emmanuel Strubbe van Parkhotel.
Benny Proot Emmanuel Strubbe van Parkhotel.

Politie

In het Parkhotel op 't Zand noteerde Emmanuel Strubbe al twintig afzeggingen van Britse en Franse toeristen. Daar komen ook nog eens annuleringen bij van Italianen die de wedstrijd tussen Club en Napoli wilden bijwonen. "Dit verlies kunnen we nooit meer goedmaken. Een kamer die we niet kunnen verkopen, raakt niet zomaar weer ingevuld. De situatie is vooral dramatisch voor komend weekend en het weekend erop. Nochtans is die bezorgdheid bij de toeristen voor niks nodig. Hoewel ik persoonlijk wel verhoogde waakzaamheid van de politie in de Brugse straten merk, heb ik niet de indruk dat we hier bang moeten zijn voor aanslagen."

Vijfsterrenhotel Dukes' Palace.
Benny Proot Vijfsterrenhotel Dukes' Palace.

Misbruik

Hotel Malleberg spreekt dan weer van verliezen tot in de duizenden euro's. Andere hotels, zoals Academie, hebben wat meer geluk met slechts een paar afzeggingen. "We proberen mensen echt te overtuigen dat het hier veilig is."


Volgens Lucas Bakx van hotel Crowne Plaza roepen sommige toeristen ook de terreurdreiging in als reden voor een annulering, terwijl dat niet altijd het geval is. "Jammer genoeg wordt die reden nu ook wel eens misbruikt. We vrezen dat het wel eens kalm zou kunnen worden tijdens de feestdagen. Acties houden, heeft voorlopig geen zin. Sommige kamers zijn al via acties verkocht. We wachten de situatie ook af om te zien of we zelf nog actie ondernemen."

Kerstmarkt

Novotel telt veertig annuleringen, ook bij groepen. Andere hotels zien groeps- en bedrijfsbezoeken dan weer niet wegvallen. "Mensen die een verblijf hadden geboekt voor vrijdag, krijgen hun reis volledig terugbetaald. Bij mensen die een verblijf later boekten, bekijken we of er een verplaatsing mogelijk is. We volgen de situatie wel op de voet en hopen dat de dreiging snel afgewend wordt. Normaal is dit een hele drukke periode, maar we merken dat het opvallend kalmer is nu, ook op de kerstmarkt. Het is zelfs een fulltime job om alles bij te houden qua annuleringen", zegt assistent-manager Karolien Brijsse.

Jeugdherberg

Dat de situatie niet alleen precair is bij de grotere hotels, toont Laurence Vanden Broucke van Groeninghe Hotel aan. "Wij hebben maar acht kamers, maar hebben er al vier moeten schrappen voor komend weekend. Voor ons is dat een flinke hap uit het budget. We hadden klanten uit Spanje en Italië, maar omdat ze niet durven landen in Brussel en naar Brugge reizen, annuleren ze hun boeking. We hebben de indruk dat het probleem vaak bij de passage in Brussel ligt. Duitse klanten die bijvoorbeeld met de wagen komen, reizen wel af."


En ook jeugdherbergen delen in de klappen. Bij Bauhaus in de Langestraat noteren ze tot vijftien annuleringen per dag.


(JVRB/JHM/BHT)Video