Helft van bewoners rusthuis Herdershove getroffen door norovirus: “Bezoek is afgeraden, maar niet verboden”

Bezoek aan Herdershove wordt voorlopig afgeraden.
Jan Van Maele Bezoek aan Herdershove wordt voorlopig afgeraden.
De eindejaarsperiode in het Brugse rusthuis Herdershove is er een in mineur geworden. De helft van de 170 bewoners is getroffen door het norovirus, met bijhorende maag- en darmklachten. Bezoek wordt voorlopig afgeraden. “Al is het niet verboden, zolang de nodige hygiënische maatregelen maar genomen worden", benadrukt directeur Patrick Vallé.

De eerste vaststelling van het norovirus gebeurde rond kerstdag. Dit weekend werd de piek van de uitbraak bereikt: 85 bewoners van het rusthuis op de Oude Oostendsesteenweg in Sint-Pieters kampen met maag- en darmklachten. “Dit komt uiteraard erg ongelegen, zo midden de eindejaarsperiode”, reageert directeur Patrick Vallé. “Het norovirus is een virale infectie en dus niet te bestrijden met medicatie. De bewoners moeten meestal twee tot drie dagen uitzieken. Het enige wat we kunnen doen, is zorgen dat verdere verspreiding wordt ingedijkt.”

Hygiënische maatregelen

Het norovirus wordt overgedragen door menselijk contact. Het rusthuis nam dan ook strikte hygiënische maatregelen. “Het virus is onschuldig, maar natuurlijk wel erg ongemakkelijk voor de mensen die er mee kampen", stelt Vallé. “Zeker voor zij die al een zwakke gezondheid hebben. Het is echter wel erg besmettelijk. In overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de arts hebben we besloten dat quarantaine niet nodig is. Ons personeel gebruikt wel wegwerpschorten, handschoenen en ontsmettingsproducten en bezoekers worden gevraagd om bij aankomst en vertrek hun handen te ontsmetten. Zo willen we verspreiding voorkomen. Binnen enkele dagen hopen we dat het tij keert.”

Bezoek afgeraden

Alle bewoners moeten voorlopig eten op hun kamer. Alle gemeenschappelijke activiteiten zijn tijdelijk opgeschort en familieleden werden ingelicht. Het rusthuis raadt hen aan hun bezoek enkele dagen uit te stellen. Van een verbod is echter geen sprake. “Als de strikte handhygiëne wordt toegepast, kan een bezoek perfect”, benadrukt de directie. “De bezoekers kunnen voorlopig wel maar een van de twee ingangen gebruiken. Daar hebben we een bordje gehangen met de nodige maatregelen die ze moeten nemen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.