Goeie Brugse chauffeurs gezocht: wie helpt leefloners en vluchtelingen met hun rijexamen?

Nouri Almansour uit Syrië ontvangt de ‘L’: hij mag als eerste de weg op.
Benny Proot Nouri Almansour uit Syrië ontvangt de ‘L’: hij mag als eerste de weg op.
Het OCMW van Brugge zoekt vrijwilligers om leefloners en vluchtelingen mee te helpen slagen voor hun rijexamen. Eén op twee mensen met een leefloon heeft geen rijbewijs en geraakt zo moeilijk aan een job. “We geven een auto ter beschikking om praktijkervaring op te doen", zegt OCMW-voorzitter Pablo Annys (sp.a).

“Ik had een rijbewijs in Syrië, maar dat is hier niet geldig", zegt Nouri Almansour, die sinds drie jaar in ons land verblijft. Hij heeft momenteel geen job, maar is wel op zoek. Alleen, daarvoor heb je meestal een wagen en een rijbewijs nodig en dat heeft Nouri niet. “Daarom heb ik me via het OCMW ingeschreven voor de praktijklessen. Het theoretisch examen heb ik, na twee keer proberen, tot een goed einde gebracht.”

De wegen in België zullen wat anders zijn dan in Syrië, maar ik heb vertrouwen in mijn rijkunsten

Nouri Almansour

Ook voor de praktijklessen heeft Nouri geen schrik. Hij heeft immers ervaring achter het stuur. “Ja, de wegen in België zullen wat anders zijn dan in Syrië, maar ik heb vertrouwen in mijn rijkunsten", glimlacht hij. “Het is belangrijk om hier mijn rijbewijs te halen. Dan kan ik tenminste de baan op.” 

Vacatures in haven

Dat is ook de bedoeling van het project ‘Start to drive’ van het Brugse OCMW. Ze investeren er 20.000 euro per jaar in. “Eén op twee mensen met een leefloon (Brugge heeft 1.200 leefloners, red.) beschikt niet over een rijbewijs", zegt OCMW-voorzitter Pablo Annys (sp.a). “Dat zijn vaak jongeren of vluchtelingen. We willen meer mensen aan het werk krijgen, maar moeten er ook voor instaan dat ze makkelijk op hun werk geraken. Daarvoor is de auto vaak onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan de vele vacatures in de haven. Met het openbaar vervoer geraak je daar moeizaam. Een auto is handiger.”

Het OCMW laat de deelnemers aan ‘Start to drive' eerst twintig uren praktijk volgen bij een erkende rijschool. Daarna krijgen ze nog negen maanden om te oefenen. Daarvoor zoekt het OCMW buddy’s, ofwel vrijwilligers die samen met de leerling-autobestuurder de weg op durven. “Die mensen moeten uiteraard zelf over een rijbewijs beschikken, al minstens acht jaar geen zwaar ongeval gehad hebben en geduld hebben”, zegt Annys. “We hopen zo toch een paar Bruggelingen te vinden. Het OCMW stelt een wagen ter beschikking waarmee geoefend kan worden op de openbare weg.”

Infomoment

Na negen maanden mogen de deelnemers - het OCMW wil beginnen met 5 tot 10 kandidaat-chauffeurs - het praktijkexamen afleggen. “Negen maanden is lang, maar we willen dat onze deelnemers voldoende geoefend hebben. Meestal hebben ze zelf geen wagen en zullen ze dus moeten afwachten wanneer het OCMW-voertuig beschikbaar is”, zegt Pablo Annys. Er is een infomoment op dinsdag 26 februari om 17.30 uur in de hoofdzetel van het OCMW in Ruddershove. Buddy’s kunnen ook inschrijven via mobiliteit@ocmw-brugge.be.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  Allemaal goed OCMW, doch waarom weer enkel voor vreemdelingen en leefloners? Er zijn ook gewone en werkende mensen die zich nog geen rijbewijs kunnen permitteren. Ga je die dan ook helpen? Denk dat de rijscholen hier wel een concurrentievervalsing in zullen zien. Begrijp goed wat jullie willen bereiken , doch stel het dan open voor allen met iets minder!

 • Pierre De Smedt

  Hoe ga je met een leefloon een auto kopen gaan ze die ook krijgen van de firma,eerst zeggen dat er teveel auto's rond rijden van firma's,en nu aanmoedigen om leefloners een auto te geven,de wereld op zijn kop.

 • Lieven Rebry

  En wie betaald dit allemaal ???? De staat, en wie is dit !!! Juist, wij.... Niet te geloven....Waarom niet iedereen die t zich niet kan permitteren , laat ze in de horeca werken in Brugge , vragen er genoeg....dan kunnen ze t ( terug) betalen. Auto meekopen en werk zoeken....

 • Angelina Idserda

  Er zijn daar geen woorden voor, heel veel mensen zonder leefloon kunnen ook de kosten niet dragen....rijbewijs en auto kosten heel veel centen.

 • Peter Jacobus

  Ik moest dit zelf betalen, en van mijn zoon en dochter! En nu ben ik wéér solider van moeten.