Geen wereldrecord (maar wie maalt erom?)

200 TOOSTERS TEKORT, AL KAN DAT DE PRET NIET DRUKKEN

Liefst 1.039 mensen heffen het glas in één lange rij op de Vesten in Brugge.
Foto Benny Proot Liefst 1.039 mensen heffen het glas in één lange rij op de Vesten in Brugge.
Dan toch geen wereldrecord toosten. Met 1.039 deelnemers kwam Brugge een kleine 200 mensen tekort. "Maar een feestje werd het toch", zegt Marc Vandepitte van de Brugse Autonome Bierproevers. "Bovendien is het Belgische record wél gesneuveld."

Het dorpje Anadia in Portugal blijft nog wat langer wereldrecordhouder toosten. De Portugezen slaagden erin 1.233 deelnemers bij elkaar te krijgen om te klinken, langs de Vesten in Brugge daagden er 'maar' 1.039 deelnemers op. Aan de politieke delegaties zal het trouwens niet gelegen hebben. Zowat alle partijen hadden een team afgevaardigd om te klinken op een faire campagne. Het waren de lijsttrekkers die de sliert op gang trokken. Opvallend: burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) liet zich vervangen door partijgenoot en schepen Pablo Annys. Maar het waren niet de politici en wél de gewone Bruggelingen die voor sfeer zorgden. Zoals de vriendinnen Helene Noteboom en Marianne Vandermaes.

De deelnemers hebben het duidelijk naar hun zin.
Benny Proot De deelnemers hebben het duidelijk naar hun zin.

In de ogen kijken

"Het is een leuk initiatief, en dat in het mooie Brugge mét een biertje erbij. We zijn allemaal fan van de Brugse bieren en hoopten natuurlijk dat de recordpoging zou lukken. Jammer dat het net niet gelukt is, maar het was wel heel leuk." De twee stonden bij de eerste honderd mensen aan de molens in de rij. Wat er van de deelnemers verwacht werd? Klinken, elkaar in de ogen kijken en elkaar een goede gezondheid wensen. Een gerechtsdeurwaarder hield alles nauwgezet bij. Wie zijn drankje al opgedronken had, kreeg snel wat extra bier of frisdrank ingeschonken.

Verjaardagsfeestje

"Ik vier hier vandaag mijn verjaardag", zegt Sam De Troyer, die wat verderop langs de Vesten stond. "We hebben uiteindelijk anderhalf uur moeten wachten voor we konden klinken. Maar ik heb vrienden mee, zelfs uit Oost-Vlaanderen. Het was gezellig en een fijne manier om deze dag te vieren. Een blonde Brugse Zot van 't vat smaakt altijd." Dat de recordpoging faalde, vond Sam niet erg. "We hebben ons best gedaan. Misschien een nieuwe poging volgend jaar, opnieuw op mijn verjaardag", lacht hij.

Valsspelen? Nooit

De Brugse Autonome Bierproevers hadden al snel door dat er geen record zou sneuvelen. "We hadden op voorhand uitgerekend dat de rij van aan de Kruispoort tot aan de Dampoort moest reiken. Uiteindelijk was de rij 150 meter te kort om ons doel te halen. We wilden ook niet vals spelen door mensen die al eens hadden geklonken opnieuw achteraan te doen aanschuiven", zegt voorzitter Marc Vandepitte. " Waar we wél zeker in geslaagd zijn, is een massa volk op de been krijgen. En niet te vergeten: we hebben wel een Belgisch record in handen."