Geen Navy Days door besparingen

MARINE PLANT NA SABBATJAAR FEESTELIJKE EDITIE IN 2016

De Navy Days zijn in juli steevast een trekpleister, maar dus niet dit jaar.
Foto Proot De Navy Days zijn in juli steevast een trekpleister, maar dus niet dit jaar.
De populaire Navy Days in Zeebrugge vinden dit jaar niet plaats. Door besparingen bij Defensie wordt een sabbatjaar ingelast. "In 2016 mikken we wel op een feestelijke editie met internationale zeilschepen", zegt persverantwoordelijke Hubert Rubbens.

In juli vorig jaar lokten de Navy Days nog 25.000 nieuwsgierigen naar de marinebasis in Zeebrugge. Blikvangers waren toen het Belgische patrouillevaartuig Castor en het imposante Amerikaanse commandoschip 'Mount Whitney'. Maar de Navy Days worden dit jaar geschrapt. "Defensie moet besparen", zegt Hubert Rubbens, persverantwoordelijke bij de marine.


"Door het event niet te laten doorgaan, kan je ongeveer 75.000 euro uitsparen aan personeelskosten en weekendvergoedingen. We organiseren geen alternatief. Het publiek is gewoon dat de Navy Days plaatsvinden in het weekend. Een kleiner evenement in de week behoort niet tot de opties. We schaffen de Navy Days niet definitief af, maar slaan een jaar over om meer de nadruk te leggen op grotere vlootdagen in 2016. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een Belgische Sectie binnen de Royal Navy. In 1946 begon de nieuwe Belgische marine. Het zeventigjarige bestaan zullen we vieren. We willen buitenlandse marines naar Zeebrugge lokken met hun zeilschepen. Landen als Argentinië en Mexico hebben echte kleppers. De week nadien ligt de start van de zeilwedstrijd The Tall Ship Races in Antwerpen. Dat biedt mogelijkheden om die zeilschepen eerst in Zeebrugge te krijgen." Wat de toekomst voor de Navy Days na 2016 brengt, is nog onduidelijk. Schepen van Zeebrugge-bad Mieke Hoste (sp.a) betreurt het sabbatjaar. "Zeebrugge heeft het sowieso al moeilijk en de Navy Days trekken jaarlijks heel veel volk aan. Mensen leren zo ook Zeebrugge kennen. Alle moeite die we doen om de badplaats bekend te maken, wordt zo rap tenietgedaan. Persoonlijk heb ik liever dat de marine elk jaar iets organiseert. De mensen weten dat de marinedagen tijdens het eerste weekend van juli plaatsvinden. Als zo'n constante doorbroken wordt, duurt het lang vooraleer de mensen weer mee zijn", vindt de schepen.