Geen kerstduik meer aan Rozenhoedkaai

NA 44 JAAR MOETEN IJSBEREN UITWIJKEN NAAR CARMERSBRUG

De kerstduik van de IJsberen in de reitjes gaat niet langer door aan de Rozenhoedkaai.
Benny Proot De kerstduik van de IJsberen in de reitjes gaat niet langer door aan de Rozenhoedkaai.
Gedaan met het idyllische plaatje van kerstmannen die aan de Rozenhoedkaai in het ijskoude water springen. De Brugse IJsberen krijgen geen toestemming meer van de reder om het ponton te gebruiken. Na 44 jaar sneuvelt een traditie. "We moeten plaats maken voor de toeristenbootjes en hun opbrengsten", zucht Franky Moelaert van de Brugse IJsberen, die uitwijken naar de Langerei.

De ludieke plons in de reien, elk jaar een paar dagen voor Kerstmis, vindt dit jaar op zondag 17 december om 11 uur plaats aan de Carmersbrug, langs de Langerei. Die plek mag je gerust een stuk minder charmant en romantisch noemen dan de rei aan de Rozenhoedkaai, de meest gefotografeerde plaats in Brugge. Daar sprongen de Brugse IJsberen en veel van hun collega's de laatste jaren - sinds 1973 - het ijskoude water in. De vaak hilarische sprongen in het water, gecombineerd met een toneeltje, wijken nu dus uit naar de rand van de stad en zullen ongetwijfeld veel minder tot de verbeelding spreken. De vele toeristen die vroeger halt hielden, zullen er wellicht nooit passeren. "We zijn erg ontgoocheld", zegt secretaris en fervent zwemmer Franky Moelaert. "We moeten plaats maken voor de toeristenbootjes en hun opbrengsten." De IJsberen konden de voorbije decennia terecht op het ponton van de nv Coudenys, het bootjesbedrijf dat de bibberduikers steeds welkom heette. "Het gaat er vaak onstuimig aan toe en we hebben ook al beschadigingen ondervonden", klinkt het daar. "Na de editie van vorig jaar hebben we er geen zin meer in." De Brugse IJsberen zijn er het hart van in. "We willen tijdens dat uurtje amusement tonen waar de ijsberen voor staan. Volgens ons wil de reder vooral ook uitvaren tijdens de wintermaanden, waar dat vroeger in Brugge veel minder gedaan werd. Om de samenwerking alsnog mogelijk te maken zijn de laatste jaren diverse opstellingen van ons ponton uitgeprobeerd om het varen van de bootjes mogelijk te maken. Maar we krijgen geen gehoor meer."

Media-aandacht

De kerstduik krijgt jaarlijks veel aandacht van binnen- en zelfs buitenlandse media. Ook voor de stad is de verhuis van het evenement een streep door de rekening. "We hebben nog geprobeerd om te bemiddelen, maar zonder resultaat", zegt schepen van Bootjes Hilde Decleer (CD&V), die de verhuis jammer vindt. "Zeker, omdat Brugge er goed in beeld kwam. Maar een ramp is het niet. De nieuwe locatie is ook mooi." Decleer droomt van een eigen ponton en zelfs een ijspiste op de reien. "Maar dat is toekomstmuziek."


Volgens Franky Moelaert biedt de Langerei aan de Carmersbrug gelukkig een aantal voordelen. "Deelnemers kunnen gebruik maken van de kleedkamers van Hemelsdaele-Sint-Leo en ook niet-leden kunnen voortaan een plons in het water wagen. Daarvoor moet je wel vooraf inschrijven via de website brugseijsberen.be."