Geen examen na Duivels-match

SCHOLEN HOUDEN REKENING MET WEDSTRIJDROOSTER WK

In de campussen van hogeschool Vives vond vorige week alvast een WK tafelvoetbal plaats.
Foto Vives In de campussen van hogeschool Vives vond vorige week alvast een WK tafelvoetbal plaats.
Niet alleen in de Kulak in Kortrijk, ook in onze regio nemen scholen hun voorzorgen om de examens vlot te laten verlopen tijdens het WK voetbal. De dag na de eerste match van de Rode Duivels vermijdt hogeschool Vives examens en plant middelbare school MAKZ in Knokke-Heist geen 'zware' vakken.

Tijdens het WK voetbal in Brazilië, dat op 12 juni wordt afgetrapt, zitten heel wat studenten en scholieren in volle blokperiode. Middelbare en hogescholen doen er dan ook alles aan om de Rode Duivels-gekte binnen de perken te houden. "De eerste match van de Rode Duivels op 17 juni vormt een probleem", zegt Vives-woordvoerder Frank Devos. "We hebben examens op 18 juni dan ook zoveel mogelijk proberen te vermijden. Tegen 20 juni worden gelukkig alle examens afgerond, dus van de andere groepswedstrijden van de Rode Duivels kunnen onze studenten zorgeloos genieten. Het is ook niet dat we helemaal tegen voetbalgekte op de school gekant zijn. Vorige week hebben we nog een WK tafelvoetbal georganiseerd op onze zes campussen." Bij hogeschool Howest wordt het WK dan weer niet aangegrepen om de examenroosters aan te passen. "Het is veel te complex om de roosters volledig af te stemmen op de matchen van ons nationaal elftal", zegt persverantwoordelijke Michèle Nolf. "We hebben te veel studenten om hiermee rekening te houden."

Bruggeling Ruben Billiet (links) zal in de Kulak niet veel aandacht schenken aan de WK-tips.
Anckaert Bruggeling Ruben Billiet (links) zal in de Kulak niet veel aandacht schenken aan de WK-tips.

Latijn

Ook in de secundaire scholen ligt de focus op de examens en gaat het er tijdens het WK niet losser aan toe. "Er zijn geen zware vakken zoals wiskunde en Latijn gepland na de wedstrijden van ons nationaal team", zegt Yvan Ryckx, directeur van de middenschool van MAKZ in Knokke-Heist. "De studies gaan voor op het WK voetbal", vindt ook Geert Verbruggen van het KTA Brugge. "Leerlingen die denken vlug afgeleid te zijn, kunnen 's middags op school gerust vier uur blokken onder toezicht van een leerkracht. Zo kunnen ze eventueel 's avonds nog een match meepikken."

Tips

Omdat het WK voetbal de slaagkansen kan beïnvloeden, krijgen 1.400 studenten van de universiteit Kulak in Kortrijk dan weer tips om buizen te vermijden. Tijdens voorrondewedstrijden van de Rode Duivels kijken ze best enkel naar de tweede helft. Die 45 minuten volstaan als pauze tijdens de blokperiode. Wie daags na een voorrondewedstrijd een examen moet afleggen, wordt aangeraden om gewoon niet te kijken. Als hulpmiddel kan getcoldturkey.com gedownload worden op laptops of computers. Dat programma blokkeert tijdelijk sites zoals de livestream van Sporza. De meeste studenten daar maken zich sterk dat ze niet te veel aandacht zullen schenken aan het WK, tips of niet. Ook tweedejaarsstudent rechten Ruben Billiet (19) uit Brugge is er gerust in. "Ik heb slechts drie examens en dus tijd genoeg om alle wedstrijden van de Rode Duivels in mijn kot te bekijken. Die 90 minuten per match maken het verschil niet tussen geslaagd en niet geslaagd. Ik ga naar alle lessen en heb goeie notities. Ik ben al goed voorbereid en bovendien oud genoeg om mezelf te beheersen tijdens de blok."