Geen Cactus zonder 680 vrijwilligers

LAATSTE VOORBEREIDINGEN OP FESTIVAL MET HONDERDEN HELPENDE HANDEN

Medewerker Bert Bernolet legt de laatste hand aan de nieuwste skybar.
Foto Benny Proot Medewerker Bert Bernolet legt de laatste hand aan de nieuwste skybar.
Als straks 25.000 festivalgangers uit de bol gaan op het Cactusfestival, dan is dat mee te danken aan de 680 vrijwilligers. Het festival rekent al jaren op die trouwe medewerkers. "We vormen één grote familie", zegt barverantwoordelijke Simon De Meyere (32).

De laatste vijzen van de Skybar zijn erin gedraaid, de gloednieuwe piramide aan de lange bar krijgt vorm en geluid en licht zijn nog een laatste keer gecheckt. Alles lijkt klaar voor een rimpelloze 36ste editie van het Cactusfestival. Met zo'n 25.000 festivalgangers, gespreid over drie dagen, loopt het Minnewaterpark straks weer goed vol. "Dat zou allemaal niet mogelijk zijn zonder onze 680 vrijwilligers", zegt organisator Patrick Keirsebilck. "Zij vormen het hart van Cactus. Het zijn mensen die verlof nemen, vaak van woensdag tot en met maandag, voor de afbraak. Het Cactusfestival is voor hen een soort van samenkomen met vrienden, maar dan om de handen uit de mouwen te steken."


Simon De Meyere (32) knikt bij die uitspraak. Hij is vijf jaar verantwoordelijke voor de verschillende bars op het festival. "De Heilig Bloedprocessie is voor veel Bruggelingen een jaarlijkse afspraak. Wel, voor veel jonge mensen is Cactus dat ook. Cactus is kleinschalig en gezellig. We zijn hier als jonge kinderen voor het eerst geweest en willen daar jaarlijks weer naartoe. Al die vrijwilligers samen: dat is één grote familie."

Piramide grasmatten

Bruggeling Pieter Cordy (37) voorziet het festival sinds een paar jaar van extra beleving, zoals dit jaar een zitpiramide voor 80 mensen. "Op de plaats waar enkel wat tafels en stoelen van de stad opgesteld stonden, bouwen we nu een piramide met grasmatten. Het is eens iets anders." Samen met Sander Schyvinck, Stijn Verhulst, Lieven Cordy en Pieter Tyvaert knutselde de Bruggeling de piramide gisteren nog in elkaar. "Als kind kwam ik naar Cactus, mijn eerste festivalervaring. Ik zou het nog altijd voor geen geld van de wereld willen missen. Hier kent iedereen nog iedereen."

Vakantie opgeofferd

Nog zo'n nieuwe trekpleister is de skybar, van waaruit je een magnifiek zicht hebt op het podium. Voor een paar euro's meer kan je vanuit de bar met een hapje en drankje van live muziek genieten. "Vorig jaar leverde de bar 4.000 euro op voor Solar Zonder Grenzen", zegt Bert Bernolet, de 35-jarige Bruggeling die initiatiefnemer is van de organisatie. "Met dat geld hebben we een zonnekiosk in Togo kunnen opbouwen. Met een beetje geluk halen we weer zo'n bedrag binnen." In de bar kan je een heel weekend terecht. Chefs van Tom's Diner, Coq au Vin en Het Visioen komen er hapjes presenteren. "En daar offer ik met plezier wat vakantiedagen voor op." zegt Bert met trots.


Het Cactusfestival start vandaag om 16 uur met optredens van onder meer Richard Ashcroft (van The Verve, red.), Roisin Murphy en Het Zesde Metaal. De komende dagen treden ook nog Goose, Kaiser Chiefs en Steve Winwood op.