Gedaan met roken op stuk strand van Zeebrugge: “Maar we gaan niet beboeten”

Rookvrij strand Zeebrugge
Benny Proot Rookvrij strand Zeebrugge
Na Bredene en Oostende krijgt ook Zeebrugge deze zomer een strook strand waar niet gerookt mag worden. Het gaat om het stuk tussen het badengebouw, het sportstrand en de strandbib. Redders en gemeenschapswachten zullen strandgasten op hun verantwoordelijkheid wijzen. “Maar we zullen niet beboeten”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Eigenlijk is het de logica zelve: op de strook waar al jaren gesport kan worden, zijn sigaretten voortaan niet meer toegelaten. Dat is ter hoogte van het badengebouw, waar ook de redders hun lokalen hebben. Vlaggen met meertalige opdruk ‘rookvrije zone’ bakenen het strand af en verhoogde peukentegels geven de strandganger de kans om hun sigaret te doven en de peuk proper weg te gooien. “We willen bewust niet ons hele strand rookvrij maken”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Het zou niet fair zijn tegenover rokende eigenaars van strandcabines om roken ook daar te verbieden. Het kan wel dat we in de toekomst de zone uitbreiden. Al is dat nog niet zeker.”

Zien roken, doet roken

Brugge ondertekende in juni nog het charter ‘Gezonde Gemeente’. Een van de aanbevelingen was om het strand voor een stuk rookvrij te maken. “Ook in het Jan Breydelstadion mag je al een tijdje niet meer roken”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis (sp.a). “Een gezonde publieke ruimte voor de Bruggelingen is de achterliggende gedachte. Op deze plaats komen veel kinderen en iedereen weet dat zien roken, doet roken. We bieden de jeugd dus een gezonde keuze voor een gezonde leefomgeving aan.”

Peukenbuidels

Met sinds vorig jaar ook nieuwe strandvuilnisbakken, strandasbakken en peukenbuidels trekt Zeebrugge voluit de kaart voor een properder strand. Tijdens de festivals Bomboclat en WeCanDance worden maar liefst 1.500 peukenbuidels verdeeld. “We focussen dit jaar op de sigarettenpeuken in de stad en op het strand", zegt schepen Goderis. “Peuken breken heel slecht af in de natuur, dus het is belangrijk dat er zo weinig mogelijk rondslingeren. Daarom plaatsen we ook extra afvaleilanden op het strand waar roken wel nog mag.”

Geen heksenjacht

Redders en gemeenschapswachten zullen strandgangers wijzen op de rookvrije zone. Meer kunnen ze eigenlijk niet doen. “We gaan hier niet werken met GAS-boetes”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Het is niet de bedoeling om een heksenjacht te organiseren. Maar we hopen wel dat de strandgangers zich houden aan de nieuwe regels op dit stuk strand. Roken kan nog op genoeg andere plaatsen.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques Balve

  En dit waar het strand bijna 500 meter van de zee ligt,en er jaarlijks 150(000) toeristen komen.En we gaan niet beboeten,want we hebben geen politie die op dat immens strand kan rondlopen.Wat een flauwe kul dat de cdnv rondstrooit. Shame on you.

 • Michel Stallaert

  Geen heksenjacht, nee want stel je eens voor dat ze mensen niet meer zouden kunnen genieten van de heerlijke rook van een roker op 10 meter afstand . We zouden de peuken op straat en pleinen op strant en in zee missen. Nee natuurlijk moeten rokers niet beknot worden in het vrij gevoel van een heerlijk saffie. Het zijn de andere niet rokers die de ambetante mensen zijn, die hen erop wijzen dat ze vervuilers zijn. Neen laat ons vooral tolerant zijn voor vrije rokers.

 • Freddy Clauw

  Het einde van het kusttoerisme ,een ramp voor degene die ervan leeft ,alles maakt de mens zelf kapot !

 • romy verhove

  Gewoon te belachelijk voor woorden!