Fregat Leopold I maand eerder terug in Zeebrugge door coronabesmetting aan boord

Het fregat Leopold 1 en de andere schepen van de NAVO-vloot SNMG 1 hebben op 30 augustus een belangrijke tussenstop gemaakt in Manhattan. Na enkele dagen herbevoorrading in de haven stoomt de vloot daarna verder naar de Canadese haven van Halifax.
Defensie / The Belgian Navy Het fregat Leopold 1 en de andere schepen van de NAVO-vloot SNMG 1 hebben op 30 augustus een belangrijke tussenstop gemaakt in Manhattan. Na enkele dagen herbevoorrading in de haven stoomt de vloot daarna verder naar de Canadese haven van Halifax.
Het fregat Leopold I van de Belgische marine komt vrijdag terug aan in Zeebrugge. Dat is een maand eerder dan gepland. Er is een corona-besmetting vastgesteld aan boord. De bemanning moet in quarantaine.

Het fregat komt terug van een opdracht voor het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. De besmette militair werd een paar dagen geleden al aan land gebracht, in het Nederlandse Den Helder. “Ondanks al de door Defensie genomen voorzorgsmaatregelen is een geval van corona bevestigd”, meldt Defensie. Het medisch team aan boord heeft voor een screening en controlemaatregelen gezorgd.

Voor de aankomst in Zeebrugge, gepland dus voor vrijdagochtend, zullen zowel voor het personeel als het schip “alle noodzakelijke gezondheidsvoorzorgsmaatregelen genomen worden”, klinkt het nog. Alle bemanningsleden kunnen hun familieleden en naasten informeren. 

De F930 Leopold 1 is een van de twee fregatten waarover de Belgische marine beschikt. Eind februari vertrok het voor een twee maanden durende missie, met verschillende oefeningen in de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee. De terugkeer stond normaal op 24 april gepland. Mogelijk moeten de bemanningsleden nog een tijdje aan boord blijven. Dat wordt nog bekeken.