Feest voor 100 jaar Palace

OPVALLENDSTE GEBOUW OP ZEEDIJK STRAALT NOG GRANDEUR VAN TOEN UIT

Residentie Palace, al een eeuw de blikvanger op de Zeedijk van Zeebrugge.
Benny Proot Residentie Palace, al een eeuw de blikvanger op de Zeedijk van Zeebrugge.
De statige Residentie Palace in Zeebrugge is 100 jaar oud. Al een eeuw lang vormt het vroegere Palace Hotel dé blikvanger op de Zeedijk. 'De Vrienden van Residentie Palace' vieren de verjaardag van het pand en zijn boeiende geschiedenis met een tentoonstelling en enkele evenementen.

20 juli 1914. Op de Zeedijk van Zeebrugge wordt met veel égards het Palace Hotel plechtig geopend. Het pand, gebouwd in opdracht van Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen (MBZ), moet een luxehotel worden waarmee MBZ hoopt om van Zeebrugge een stopplaats te maken voor de Hamburg-Amerika-scheepslijn. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. "Veertien dagen na de opening vallen de Duitsers België binnen en de officieren van de Duitse marine nemen hun intrek in 'de Palace'. Het gebouw doorstaat de oorlogsjaren, maar de bovenverdieping komt totaal vernield uit de Grote Oorlog. In 1919 is de schade hersteld en kan het hotel opnieuw gasten ontvangen. Maar na de Tweede Wereldoorlog blijft het hotel verlieslatend en in 1949 wordt beslist om het hotel om te vormen tot appartementen", zegt schepen Mieke Hoste. De typische hoektorens, de uitgewerkte gevelpartij, het interieur en de originele liftkooi verwijzen nog altijd naar de grandeur van vroeger. Er zijn nu zo'n honderd appartementen in het complex. In 1994 wordt het ook beschermd als monument.

Het pand raakte zwaar beschadigd in WO I.
Benny Proot Het pand raakte zwaar beschadigd in WO I.

Originele lift

"De meeste bewoners hebben hier gekocht uit liefde voor het gebouw en zijn uitstraling. Maar ook zo'n grote ruimtes binnen in de appartementen vind je nergens anders meer", zegt Gilbert Folens, voorzitter van de vereniging van eigenaars, die in 1993 zijn appartement in Residentie Palace kocht. "Eigenaar zijn van zo'n beschermd gebouw, vraagt natuurlijk wat financiële inspanningen. En je moet je goed voelen bij zo'n monument. Maar we hebben nog nooit problemen gehad om geld bijeen te krijgen voor renovaties. Geen twee appartementen zijn bovendien hetzelfde. Bij de verkoop van het hotel kon je immers zelf kiezen welk stuk je aanschafte en hoe je inrichtte." De opvallende lift blijft dan wel een mooi overblijfsel uit de beginjaren, ze zorgt ook voor kopzorgen bij de eigenaars. De regels op liften zijn in 100 jaar natuurlijk erg verstrengd. "De lift is van hout, en moet nog regelmatig met vet ingesmeerd worden. De kans is wel groot dat ze mag blijven, want het nieuwe decreet op liften is al bijgestuurd. Een andere lift in dit gebouw plaatsen, zou niet evident zijn", aldus Gilbert Folens.


De 100ste verjaardag wordt zaterdagavond gevierd met een feest voor de eigenaars en bewoners.


"Op zondag is er op de Zeedijk voor het gebouw een treffen van een 80-tal oldtimers", zegt Guy De Backer van 'De Vrienden van Residentie Palace'. "Vrijdag, zaterdag en zondag zal het gebouw 's avonds ook uitzonderlijk verlicht zijn. Verder is er een boek gepubliceerd."


Nog tot eind augustus is er ook een tentoonstelling over Palace Hotel/ Residentie Palace in het infokantoor op de Zeedijk.

Een van de ruime flats in het gebouw.
Benny Proot Een van de ruime flats in het gebouw.
Guy De Backer van 'De Vrienden van Residentie Palace' in de inkomhal.
Benny Proot Guy De Backer van 'De Vrienden van Residentie Palace' in de inkomhal.