Familie doet Adornesdomein herleven

BEHALVE MUSEUM OOK PLANNEN VOOR CAFETARIA EN KRUIDENTUIN

Het Adornesdomein is een mooi stukje groen in het centrum.
Foto's Proot Het Adornesdomein is een mooi stukje groen in het centrum.
Maximilien en Véronique de Limburg Stirum hebben grootste plannen met hun Adornesdomein in Brugge. Ze hebben al een museum geopend over 'stamvader' Ansel Adornes en het Brugge van de 15de eeuw. Later willen ze het museum nog uitbreiden en plannen ze een cafetaria en kruidentuin.

Het Adornesdomein aan de Peperstraat in Brugge bestaat uit de 15de-eeuwse Jeruzalemkapel, het herenhuis, aanpalende godshuizen en een binnentuin. Het werd gebouwd door de familie Adornes en is al zes eeuwen in onafgebroken in handen van de rechtstreekse nazaten van de familie. In de 19de eeuw kwam er ook een schoolgebouw bij op het domein, waar nu het huidige Kantcentrum is gevestigd. "Toen we het voor het eerst zagen, waren we meteen verliefd op de locatie", zegt Véronique de Limburg Stirum, samen met Maximilien de zestiende generatie van de familie die het unieke domein in de Brugse binnenstad in handen heeft. "Als nazaten zijn we verantwoordelijk voor het in stand houden van dit familiedomein. Maar het was triestig hoe het er bijlag. We moesten iets doen."

Véronique de Limburg Stirum geeft uitleg in het museum.
Benny Proot Véronique de Limburg Stirum geeft uitleg in het museum.

Betere beveiliging

In een eerste fase van het 'herlevingsproject' werd al een museum ondergebracht in de godshuizen. Dat opende in juni. Het vertelt het verhaal van het koopmansgeslacht Adornes dat zich in de 14de eeuw in Brugge kwam vestigen vanuit het Italiaanse Genua. Het leven van Anselm Adornes in de 15de eeuw krijgt bijzondere aandacht, maar ook het leven in Brugge in die tijd. Nu gebeurt dat met een film, educatieve panelen en interactieve touchscreens. "Later, in een tweede fase willen we ook enkele unieke voorwerpen uit de 15de eeuw tonen. Maar daarvoor moeten we eerst nog werken aan een betere beveiliging. We blijven natuurlijk altijd een intiem museum, we zullen nooit het Louvre worden", zegt Véronique de Limburg Stirum.


Er wordt gemikt op 25.000 bezoekers per jaar. "Nu al zijn er zo'n 1.400 mensen langsgeweest zonder promotie te maken. Het is echt onze bedoeling om veel volk naar deze kant van Brugge te lokken. We hopen ook dat combitickets met het Kantmuseum en Volkskundemuseum in de buurt mogelijk zijn", aldus de eigenaars. Toegang tot het museum en kerk kost 7 euro.

Concerten

En de familie heeft nog meer plannen met het unieke stadsdomein. Zo wordt er binnen enkele maanden werk gemaakt van een cafetaria en theesalon in de veranda. Ook kunnen de zalen 'Pieter Adornes' en 'Anselm Adornes' al gehuurd worden voor recepties, seminaries, tentoonstellingen, diners en recepties. Verder worden ook kleine concerten in de kapel niet uitgesloten. Op lange termijn behoort ook het inrichten van een middeleeuwse kruidentuin tot de mogelijkheden. "Het blijft hoofdzakelijk een privaat familiedomein, maar we zijn bereid om het af en toe te delen met de Bruggelingen", zegt Véronique de Limburg Stirum.