Ex-leraar verdacht van aanrandingen

VEERTIGER VERSCHIJNT WOENSDAG VOOR RAADKAMER NA TWEE KLACHTEN

De man was leraar aan het OLVA in de Collegestraat in Assebroek.
Foto Proot De man was leraar aan het OLVA in de Collegestraat in Assebroek.
Een oud-leraar van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek (OLVA) moet mogelijk voor de rechter verschijnen voor aanranding van twee leerlingen. De veertiger, die enkele jaren geleden ontslag nam, verschijnt morgen voor de Brugse raadkamer.

De man in kwestie was jaren aan de slag in de middelbare afdeling van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in de Collegestraat in Assebroek. Hij was er een graag geziene leerkracht en nam een drietal jaar geleden onverwacht ontslag, om een nieuwe job uit te oefenen. In 2004 al werd een eerste keer klacht ingediend tegen de man wegens aanranding van een leerling, zo blijkt nu. Het onderzoek dat politie en parket toen startten, leverde geen bewijsmateriaal, laat staan een vervolging op. De leraar bleef aan de slag bij OLVA, maar kwam zes jaar later opnieuw in opspraak. "In 2010 kregen we te maken met een tweede klacht wegens aanranding van een minderjarige in zijn functie als leraar. Over de inhoud kunnen we evenwel niets kwijt", zegt procureur Fien Maddens van het Brugse parket. Dat besliste na onderzoek om de zaak door te verwijzen naar de Brugse raadkamer zonder aangehoudenen. De veertiger moet zich er komende woensdag verantwoorden. De raadkamer zal dan beslissen of de zaak al dan niet voor de correctionele rechtbank in Brugge moet komen en of een rechter over zijn lot zal beslissen.

Goed werk

Of de aantijgingen gebaseerd zijn op wilde geruchten of er wel degelijk sprake is van kindermisbruik, is voorlopig nog hoogst onduidelijk. Zo zat de oud-leraar geen minuut in de cel en kwam hij eerder niet in opspraak. De eerste klacht dateert bovendien al van elf jaar geleden. De verjaringstermijn voor seksuele misdrijven met minderjarigen is vijftien jaar. "De man gaf Frans en geschiedenis en leverde goed werk", reageert schooldirecteur Danny Van De Velde. "We zijn zelf nooit op de hoogte gebracht van klachten of gerechtelijke onderzoeken. Hij werkt hier ook al een tijdje niet meer. Dit is dus het eerste dat ik ervan hoor", zegt Danny Van De Velde.


In november vorig jaar kwam ook al aan het licht dat een priester-leraar van het bisdom Brugge 25 jaar geleden betrokken was bij kindermisbruik in het college. De directie lichtte toen alle ouders en leerlingen in en bood hen een gesprek aan indien gewenst.