En weg zijn de zwanen

OMGEVING BEGIJNHOF EN MINNEWATER OGEN LEEG ALS GEVOLG VAN OPHOKPLICHT

Het Begijnhof ligt er ineens erg verlaten bij, zonder de zwanen. Gisteren werd een honderdtal weggelokt en opgesloten als gevolg van de ophokplicht.
Benny Proot Het Begijnhof ligt er ineens erg verlaten bij, zonder de zwanen. Gisteren werd een honderdtal weggelokt en opgesloten als gevolg van de ophokplicht.
Geen toerist die momenteel de beroemde Brugse zwanen kan fotograferen, want zowel aan het Minnewater als nabij het Begijnhof zijn de beestjes sinds gisteren verdwenen. Dat is het gevolg van de ophokplicht. Zo'n 100 zwanen zitten nu op het droge. "We hebben de orders van het federaal agentschap FAVV nauwgezet opgevolgd", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).

Hoewel het er eerst niet naar uitzag dat alle Brugse zwanen zouden verdwijnen, werden ze gisteren dan toch zo goed als allemaal van de reitjes geplukt. De beestjes werden gelokt met voedsel. In Brugge zwemmen in totaal zo'n 140 zwanen rond. Het merendeel, zo'n honderd, zijn nu gevangen en op het droge geplaatst. Dat gebeurde op uitdrukkelijk verzoek van het federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Sinds vorige week geldt er ophokplicht voor alle dieren die in gevangenschap leven of gekortwiekte zijn.


De zwanen in Brugge bevinden zich in een schemerzone, want ze kunnen vrij bewegen. Toch raadde het FAVV de stad aan om ze binnen te nemen. Die vraag heeft de stad - willens nillens - nu toch gerespecteerd. "We hebben uiteindelijk zo'n honderd zwanen kunnen vangen, zonder dat daarbij dieren gewond zijn geraakt", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).


"Wellicht zwemmen er nu nog een dertigtal rond. Dat zijn degene die het moeilijkst te vangen zijn. De honderd gevangen zwanen hebben we op twee locaties op het droge gebracht." Over die locaties worden geen details vrijgegeven. Voor de toeristen in Brugge is het een kleine domper, want het beroemde zicht aan het Begijnhof of het Minnewater ziet er nu wat desolaat uit. Alleen een paar vogels en eenden zorgen voor beweging in het landschap. Wie nog zwanen wil zien, moet daarvoor buiten de stad gaan wandelen richting 't Stil Ende, waar je er nog een tiental kan spotten.

Wie de zwanen nog wil zien, kan er nog enkele spotten aan 't Stil Ende.
Benny Proot Wie de zwanen nog wil zien, kan er nog enkele spotten aan 't Stil Ende.

Stress

De verhuis en het ophokken van zwanen zorgt niettemin voor stress bij de dieren. Het wordt afwachten of ze daardoor niet minder gaan broeden dit jaar. Zo'n tien jaar geleden werden opmerkelijk minder kuikens geboren, toen de zwanen ook in deze periode van het jaar opgehokt moesten worden. Normaal zondert een zwanenpaar zich af om te paren, maar dat is door de ophokplicht een stuk moeilijker. De broedperiode duurt normaal zo'n 38 dagen.