En plots zweeft een zwembad boven Brugge: “Bewoners willen plonzen in binnenstad”

Een torenkraan tilt het zwembad boven de huizen langs de Predikherenrei.
Mathias Mariën Een torenkraan tilt het zwembad boven de huizen langs de Predikherenrei.
Opmerkelijk zicht donderdagvoormiddag langs de Predikherenrei in Brugge: een zwembad van 1,2 ton zweefde er boven de huizen. “Eén van onze klanten wou een zwembad in haar tuin in hartje Brugge. Het was een huzarenstukje om alles tot een goed einde te brengen”, zegt Gaetan Caestecker van Aqua Nord zwembaden. De totale kostprijs van de bestelling, inclusief spectaculaire levering? 60.000 euro. 

Dat het plaatsen van het zwembad een bijzondere onderneming was, bewijst het gebruikte materiaal. Met een torenkraan moest het gevaarte van 1,2 ton hoog boven de gebouwen worden gehesen. “Natuurlijk vroeg het heel wat organisatie en planning. Er kwam een kraan van 72 ton aan te pas. Alleen al de route door de binnenstad moest precies uitgestippeld worden. Over de Kruispoortbrug rijden bijvoorbeeld was al geen optie. Die draagt slechts 45 ton”, aldus Gaetan Caestecker. De levering werd uiteindelijk onder politiebegeleiding tot aan de Predikherenrei gebracht. Die straat was dan weer vier uur afgesloten om de plaatsing van het zwembad mogelijk te maken. 

Privacy

Het zwembad, gebouwd in Duitsland, werd vanuit de Predikherenrei uiteindelijk zestig meter verder in een tuin geplaatst. De eigenaars wonen in de Ganzenstraat en kunnen vanaf nu plonsen in hun privézwembad van 10 op 4 meter. “Die mensen zijn gesteld op hun privacy. Wie de kopers juist zijn, mogen we dus niet zeggen”, aldus Caestecker. “Het was alleszins wel een van de moeilijkere werven in ons 25-jarig bestaan. Maar oké: de eigenaars wilden zwemmen in de binnenstad en dat kunnen ze nu doen. Alles is goed verlopen.” 

Mathias Mariën5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Parker

  Geluidsoverlast is onderweg. Nu gaan ze ook al zwembaden zetten in de dichtstbevolkte gebieden. Je zal maar zo'n buur hebben.

 • camiel huughe

  1200 kg op 60 meter van het steunpunt opheffen met een niet verankerde torenkraan opheffen is niet hetzelfde als op ca 5 meter van het steunpunt opheffen. Inderdaad een bravourstukje !

 • Geert Bruyneel

  En de modale Bruggeling zijn weg naar huis afgesloten gedurende 4 uur. En dat terwijl je nooit politie ziet wanneer je ze nodig hebt.

 • Guy Verhaege

  Wow heel spectaculair.... man man... een montagekraan die windmolens plaatst is toch nog iets meer spectaculairder mijns inziens... een mobiele torenkraan is nu echt peanuts... groeten van een metaalconstructeur...

 • José verdonck

  Klimaatneutraal zwembad? dat ze verwarmen met een warmtepomp (electrisch) waarschijnlijk.