Eerste procesdag rond dodelijke steekpartij op Brugse Markt afgelopen - Voortvluchtige dader wil Tsjetsjenië niet verlaten “zolang internationaal aanhoudingsmandaat loopt”

In het Brugse assisenhof zit de eerste procesdag rond de dodelijke steekpartij van 4,5 jaar geleden op de Brugse Markt er op. Steven Van Geel (26) en Suleyman Betelguiriev (25) staan terecht voor de dood van Mikey Peeters (19). De jongeman werd in de nacht van 29 op 30 mei 2014 om het leven gebracht met zes messteken. 

Grote afwezige op het assisenproces is natuurlijk Suleyman Betelguiriev (25). De man werd na de steekpartij naar Tsjetsjenië gevoerd door zijn vader, zo bleek uit de getuigenissen van de speurders van de FGP. Interpol bevestigde hen dat beiden op 31 mei gecontroleerd werden ter hoogte van de grens met Oekraïne.  Liefst twee jaar lang tapten de speurders de telefoons af van de vader, moeder en broer van Betelguiriev om zijn verblijfplaats te lokaliseren. Ze ontdekten dat zijn zus in 2015 op bezoek ging bij haar broer in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny en dat z’n moeder contact had met haar zoon via zijn grootmoeder. Verder onderzoek bracht onder meer aan het licht dat Betelguiriev judolessen gaf in Grozny. 

Op 9 oktober vorig jaar werd de moeder van Suleyman Betelguiriev voor het laatst verhoord over haar zoon. “Hij stelt het goed en heeft spijt over de feiten", deelde ze de speurders mee. “Hij wil Tsjetsjenië echter niet verlaten, zolang een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hem loopt. Waar hij verblijft? Dat mag ik niet zeggen. Hij leeft ondergedoken.”

Camerabeelden afgespeeld

De rechercheurs van de lokale politie Brugge toonden na de lunchpauze de camerabeelden van brasserie Craenenburg die de feiten registreerden. Even voor 4.50 uur komt Steven Van Geel in beeld, terwijl hij wegloopt van Mikey Peeters. De jonge Bruggeling stapt om hem af en begint te duwen. In de daaropvolgende schermutseling belanden beiden op de grond. Van Geel had dan al het mes dat hij in handen had, op de grond gesmeten. 

Lore Versyck, een vriendin van Mikey staat aan de zijlijn te kijken, net als Suleyman Betelguiriev. Het meisje raapt het mes op en gaat wat verder staan. Betelguiriev stapt kort nadien op Lore af en neemt het wapen uit haar handen. Tweeënveertig seconden later steekt hij Mikey - die op dat moment bovenop Van Geel zit - zes keer, waarvan één keer in de nek. In totaal nemen de vechtpartij en daaropvolgende messteken anderhalve minuut in beslag. Betelguiriev rent na het uitdelen van de messteken weg. Van Geel volgt korte tijd nadien.

20 kilometer gereden met kapotte band

Tijdens de getuigenis van de eerste rechercheurs van de FGP werd het kort voor de middag duidelijk hoe hallucinant het was dat beide beschuldigden na de feiten heelhuids terug in Oostende geraakten. Na hun vertrek aan de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge reed Van Geel de rechtervoorband van zijn Hyundai Getz lek op een boordsteen. Toch slaagde hij erin het 20 kilometer lange traject tussen Brugge en Oostende af te leggen. “Een getuige zag op de E40 gensters van de wagen springen. Nadat het voertuig aangetroffen werd aan het Maria Hendrikapark, bleek de band volledig weg te zijn. Zelfs de velg was bijna volledig afgesleten tot op de wielas.”

Van Geel zelf blijft volhouden dat hij de avond van de feiten ladderzat was. De advocaten van de burgerlijke partijen vroegen zich af hoe hij dan heelhuids terug in Oostende is geraakt. Plots kwam de Leuvenaar met een andere verklaring op de proppen. “De laatste drie maanden dat ik met Suleyman uitging, gingen we steeds twee flessen wodka kopen. Dat denk ik, maar ik ben het niet zeker”, klonk het. Amper een minuut later kwam de man al weer terug op die verklaring. “Maar hebben jullie onderzocht of in die achtergelaten fles in de wagen wel wodka zat?", vroeg hij aan de speurders. “Wie weet hebben we er wel water in gegoten?” Voorzitter Willem De Pauw maakte korte metten met de wispelturige Van Geel. “De flessen liggen hier. Anders kunnen we je straks eens laten proeven.”

Mikey Peeters (l) en Steven Van Geel (r).
BELGA Mikey Peeters (l) en Steven Van Geel (r).

Chaos

De eerste getuigen die maandagvoormiddag aan het woord kwamen waren twee agenten van de Brugse politie die na de steekpartij als eerste ter plaatse waren. Zij beschreven de situatie op de Markt als “chaos”. “Er waren heel wat jonge mensen aanwezig. Ze waren allen in paniek”, vertelde één van de inspecteurs. “Eén persoon lag op de grond. Later zou het Mikey Peeters blijken. Ik kon geen enkel teken van leven meer zien. Zijn ademhaling was gestopt en ik voelde geen polsslag meer.”

De inspecteur reanimeerde Mikey tien minuten lang. De jongeman zou uiteindelijk een uurtje later overlijden in het ziekenhuis. “We hebben ons uiterste best gedaan om Mikey er door te krijgen. Dat was onze absolute prioriteit. We zijn er echter niet in geslaagd om hem terug tot leven te krijgen. Het was een ongelijke strijd.”

Eerder op de morgen werd Steven Van Geel verhoord door voorzitter Willem De Pauw. De Leuvenaar was die nacht op stap gegaan met Suleyman Betelguiriev (25). Beiden hadden elkaar leren kennen in Oostende. Van Geel woonde er af en toe bij z'n moeder na de echtscheiding van z'n ouders. “Hij was m’n enige vriend. Echt een toffe gast", aldus Van Geel. “We gingen de laatste tijd meer uit in Brugge. Het was er rustiger dan in Oostende. Daar werd te veel gevochten. We parkeerden ons zoals altijd aan de Sint-Salvatorskathedraal. We hadden altijd de gewoonte op voorhand drank te kopen. Dat was goedkoper. Ik dronk een halve liter gin en een halve fles wodka, Suleyman de andere helft. Terwijl we dronken, praatten we met de radio aan. Toen de fles op was, trokken we naar de buurt rond de Coulissen.”

Paniek

Rond 5 uur beslisten Van Geel en Betelguiriev naar huis te vertrekken. In de buurt van de Markt kwam het tot een woordenwisseling met Mikey Peeters (19). “We kwamen die jongen en z'n vriendin tegen. Er moet iets geroepen zijn, maar wat door wie gezegd is, weet ik niet meer. Ik had geen mes in m’n hand, voor zo ver als ik me herinner. Ik weet wel nog dat ik van hem weg liep. Ik liep rond een paal en vuilnisbak en kreeg plots een vuistslag. Ik heb die jongen twee minuten lang in een greep genomen op de grond. Ik herinner me dat hij loskwam en boven op me kwam zitten. Daarna herinner ik me nog één messteek van Suleyman. Ik wist meteen dat die dodelijk zou zijn, want die steek was in de nek van het slachtoffer. De jongen is van me af gevallen en ik ben in shock blijven staan. Ik was in paniek, want heb wel vaker angst- en paniekaanvallen. Suleyman was al aan de andere kant van de straat. Hij riep: “Steven: loop, loop!”. We zijn naar de auto gelopen en teruggereden naar Oostende.”

Voorzitter Willem De Pauw ging daarop verder door op het mes, waarmee Betelguiriev de steken toediende. “U herinnert zich niets over dat mes? Dat is toch niet in uw hand gevlogen, he?”, vroeg hij de beschuldigde. Die legde daarop voor het eerst verklaringen af over het wapen. “Ik heb het meegenomen uit het handschoenkastje en in de elastiek van m’n slip gestoken. Het was op aanraden van m’n eerste advocaat dat ik dat niet eerder gezegd heb. Waarom ik het heb meegenomen? Omdat ik teveel gedronken had en stoer wilde doen zeker?” Na de feiten reden Betelguiriev en Van Geel met de wagen terug naar Oostende. “Ik heb hem gevraagd of hij zot was. Hij zei me dat ik moest zwijgen. Hij beweerde dat hij me geholpen had.”

Kris Vincke, de advocaat van Van Geel, kondigde vrijdag aan dat hij eind deze week de vrijspraak zou vragen voor zijn cliënt. “Vindt u dat u een verantwoordelijkheid hebt in de feiten?”, vroeg de voorzitter aan de Leuvenaar. “Ergens wel misschien. Ik heb het mes meegenomen en heb er natuurlijk een aandeel in. De jury zal daar wel over oordelen. Maar persoonlijk vind ik dat ik lang genoeg heb afgezien en niet meer moet gestraft worden.  Ik wil niet arrogant zijn, maar heb al drie jaar in de gevangenis gezeten.”
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • hans vanden bussche

  Steven Vangeel toont geen enkele spijt. Blijkbaar konden noch zijn advocaat, noch zijn psychiater, noch zijn familie hem in 3 jaar tijd niet op andere ideeen brengen. Blijkbaar heeft de wodka zijn hersenen totaal vernietigd. Dit wordt levenslang. Een intriest verhaal voor alle betrokkenen, want de vermoorde jongeman komt nooit meer terug...

 • Tony Vandermaelen

  Waarom worden die ouders niet opgepakt wegens belemmering van de rechtsgang? Staat dat crapuul boven de wet?

 • Jan Verstrepen

  Mensen vermoorden dat is toegelaten daar is geen enkele straf meer voor hoe meer hoe liever, de rechters en de advocaten verdienen er goed aan en de daders die worden toch nooit gestraft en de slachtoffers wel die zijn altijd de schuldige en betalen van schade, daar zie je nooit een Euro van.

 • Frans Vercaemer

  En die vader? Kan dit zomaar dat hij die pipo helpt vluchten? Hij zou gerust ook een tijdje mogen gaan nadenken tussen vier muren.

 • pierre dauwe

  Puur krapuul, gij had het mes mee dat een moordwapen is geworden door uw kompaan! Gij hebt het mes tevoorschijn getoverd! Zit gij voor uw medekrapuulkompaan nog maar wat langer in de bak walgelijke sukkel! 2 gefrustreerde dronkaards die meer dan waarschijnlijk naar dat meisje hebben geroepen. Het slachtoffer heeft haar eer verdedigd en het met zijn leven moeten bekopen!