Eén verdachte vrij op borg in Belgisch onderzoek naar 39 dode Vietnamezen in koelcontainer Essex

In deze koelwagen lieten eind oktober 39 Vietnamezen het leven.
EPA In deze koelwagen lieten eind oktober 39 Vietnamezen het leven.
In het Belgische onderzoek naar de 39 Vietnamezen die in het Britse Essex dood werden aangetroffen in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer, heeft de Brugse raadkamer één verdachte vrijgelaten mits betaling van een borgsom van 4.000 euro. Tegen de voorwaardelijke vrijlating van twee anderen tekende het parket beroep aan.

In een koelcontainer in Grays werden op 23 oktober 2019 de levenloze lichamen aangetroffen van 39 Vietnamezen, onder wie twee jongens van 15 jaar. Ze kwamen om door verstikking en oververhitting. Onderzoek wees uit dat de container na verscheping vanuit Zeebrugge in de haven van Purfleet werd opgehaald. Het Britse gerecht voerde de voorbije maanden onderzoek naar de containertragedie. De 25-jarige vrachtwagenchauffeur uit Noord-Ierland werd opgepakt en pleitte ondertussen al schuldig aan doodslag. Ook de organisator van de mensensmokkel zit al in de cel.

Safehouse

Vorige maand vond een doorbraak plaats in het Belgische luik van het onderzoek naar de mensensmokkel. Bij zestien huiszoekingen werden in totaal 13 verdachten opgepakt. De meeste arrestaties vonden plaats in een pand langs de Ninoofsesteenweg in Anderlecht, dat dienst zou gedaan hebben als safehouse. Eén van de kopstukken van de bende huurde een appartement in het bewuste rijhuis. Hij blijft tot vandaag ontkennen ook maar iets met mensensmokkel te maken te hebben.

Taxichauffeurs

In totaal verschenen vrijdagmorgen opnieuw 9 verdachten voor de raadkamer in Brugge. Eén van hen werd gelost mits betaling van een borgsom van 4.000 euro. Het gaat om een man die verdacht werd van het ronselen van paspoorten voor de illegalen. “Maar zijn betrokkenheid wordt ten stelligste ontkend", zegt zijn advocaat Gregory Everaert. Tegen de vrijlating van twee anderen, Brusselse taxichauffeurs die instonden voor het vervoer van de Vietnamese illegalen, tekende het parket beroep aan. Zij verschijnen over twee weken voor de KI in Gent. 

De aanhouding van vier andere verdachten werd wel met een maand verlengd. De zaak tegen de twee resterende personen werd op vraag van de verdediging uitgesteld naar 7 juli.