Drie Vietnamese havenindringers verschansten zich met 10 landgenoten in container: “Een wonder dat ze het overleefd hebben”

De haven van Zeebrugge blijft een aantrekkingspool voor transmigranten.
Benny Proot De haven van Zeebrugge blijft een aantrekkingspool voor transmigranten.
Drie Vietnamese havenindringers haalden eind vorig jaar halsbrekende toeren uit om in Groot-Brittannië te geraken. De scheepvaartpolitie trof hen in de haven van Zeebrugge samen met tien landgenoten aan in een afgesloten container.

“Het is een wonder dat ze het overleefd hebben. Ze dreigden volledig onderkoeld te geraken.” De advocaat van één van de Vietnamezen besefte vrijdagmorgen in de Brugse rechtbank zelf hoe veel geluk zijn cliënt heeft gehad. Op 14 december trof de scheepvaartpolitie de man en twee anderen aan bij een toevallige controle in de haven van Zeebrugge. Samen met tien landgenoten zaten de drie verstopt in een afgesloten container met bestemming Groot-Brittannië. Omdat zij al voor de derde keer betrapt werden in de haven, besliste het parket het drietal voor de rechter te brengen. Ze riskeren nu 6 maanden cel en 800 euro boete. Nog vrijdagmorgen moesten nog 12 andere havenindringers zich voor de rechter verantwoorden. Het ging om mannen uit Marokko, Eritrea, Libië en Algerije. Ook hen hangt 6 maanden cel en 800 euro boven het hoofd. Uitspraak op 22 februari.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • camiel huughe

    De indringers "riskeren" 6 maanden cel en 800 euro boete.....Ook nog andere indringers "riskeren" enz. Morgen "riskeren" ze het opnieuw ! Voor wanneer de renaissance van de wet ?