Drie nieuwe insectensoorten in herstelde Brugse heide

De Brugse heide.
Benny Proot De Brugse heide.
Biologen en vrijwilligers hebben in de zogenaamde Brugse heide een duizendpoot, een spin en een kever ontdekt, die nooit eerder in België gezien zijn. De waarnemingen gebeurden in enkele stukken heidegebied rond Brugge die recent hersteld werden. Het gaat onder meer om de omgeving van het Tudorbos en heidegebieden tussen Jabbeke en Aalter, nabij de E40.

"Eeuwenoude heide herstellen, is een goede zaak voor insecten", zegt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).


"De rode dophei, de gewone dophei en de struikhei breiden er sinds kort weer uit. Daar profiteren ook de insecten van die typisch zijn voor dat leefgebied."


In 2014 hebben vrijwilligers op een twintigtal plaatsen in het Brugse heidegebied insectenvallen uitgezet. Drie jaar lang hebben ze die vallen om de twee weken leeggemaakt. "We vonden drie soorten die nog nooit eerder in ons land waren gezien, maar ook de heidepiraat (spin), het glansgravertje (kever), de sneeuwvlo en de grote bandgroefbij zaten ertussen. "We zouden de heide niet alleen moeten uitbreiden, maar ze ook voortdurend moeten onderhouden, door stukken af te graven of er schapen te laten grazen. Zo vermijden we dat ze verbossen of vergrassen", aldus Dekoninck. (BHT)

De kever.
KBIN De kever.
De spin.
KBIN De spin.
De duizendpoot.
KBIN De duizendpoot.