Door Bruggelingen gerestaureerde paardenmolen siert Oostendse kaai

Wilfried en Christophe Dagraed op de carrousel.
Benny Proot Wilfried en Christophe Dagraed op de carrousel.
Op het einde van de Oostendse Visserskaai pronkt nog tot 1 oktober een authentieke paardenmolen. De carrousel dateert van 1900 en is sinds 1999 in het bezit van Bruggelingen Wilfried en zoon Christophe Dagraed. Alle authentieke paarden en koetsen zijn aanwezig, de originele stukken werden manueel gestript en opnieuw geschilderd.

"Nadat we de molen aankochten, besloten we alles rustig en stap voor stap te renoveren", vertelt Wilfried. "Vroeger stonden we al met lunaparken op kermissen, maar het is de eerste keer sinds de renovatie dat de paardenmolen toegankelijk is voor het publiek en ook buiten staat. In de middenbouw staat nog een prachtig Decap-orgel, maar om geen overlast te veroorzaken, zetten we in Oostende zachtjes een cd op."


De koperen verlichting is origineel, met matte glazen bollen op de decors van de middenconsole. Opvallend: bovenaan pronken idyllische zichten van Brugge. De uitbaters spelen op veilig en plaatsten een hek rondom de attractie.


"We zijn ook voorbereid op mogelijk slecht weer", pikt zoon Christophe Dagraed in. "We kunnen de paardenmolen afsluiten met zeilen. Naast de attractie lieten we opzettelijk genoeg ruimte om bij stevige wind een oplegger te kunnen oprijden en de wind uit zee af te blokken. De paardenmolen zal elke week ontdaan van zout of zand." (TVA)