Dit jaar al 1.779 mensen opgepakt in Zeebrugge

BRITTEN HAMEREN OP RISICO SINDS 2016

De haven van Zeebrugge.
BELGA De haven van Zeebrugge.
In Zeebrugge zijn dit jaar al 1.779 mensen opgepakt die de haven waren binnengedrongen, bijna allemaal met de bedoeling illegaal naar Groot-Brittannië te reizen. Het is met voorsprong de belangrijkste smokkelhaven van ons land - iets waarvoor de Britse politie in 2016 al waarschuwde.

Vorig jaar werden 2.603 personen gearresteerd in de haven van Zeebrugge, voornamelijk transmigranten. Eind augustus stond de teller voor dit jaar al op 1.779. Meer dan een twintigvoud van de 72 mensen die in dezelfde periode in de haven van Antwerpen gevat werden en zelfs 30 keer meer dan de 49 in die van Gent. Dat blijkt uit cijfers die het West-Vlaamse Kamerlid Franky Demon (CD&V) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken en partijgenoot Pieter De Crem. De Zeebrugse haven is met andere woorden een ware draaischijf voor mensensmokkel. Bendes laten de grotere en strenger gecontroleerde havens van Calais en Dover steeds vaker links liggen, ten 'voordele' van kleinere spelers. De Britse grenspolitie waarschuwde in 2016 al voor Zeebrugge als belangrijke vertrekplaats voor migranten, en is sindsdien op die nagel blijven kloppen. “Het is nu de vraag of we op vlak van technologie geen achterstand hebben op de mensensmokkelaars. Hebben ze een achterpoortje gevonden voor hun smokkel met het vervoer via koelcontainers”, vraagt Franky Demon zich af. 

Het staat intussen vast dat de oplegger waarin woensdag 39 verstekelingen dood teruggevonden werden via Zeebrugge verscheept was naar Purfleet - nog zo'n kleinere haven. Gisteren raakte de nationaliteit van de slachtoffers bekend: het gaat om Chinese migranten. Ze zaten in een zeer goed geïsoleerde en hermetisch afgesloten koelwagen, waardoor een warmtescanner hen niet kon detecteren en speurhonden hun geur niet konden oppikken. Bovendien wordt in Zeebrugge slechts een minderheid van de containers aan een grondige controle onderworpen. Camerabeelden in het havengebied zullen mogelijk meer duidelijkheid brengen over wie de trailer Zeebrugge binnenbracht. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Wouters

  Als Erdogan zijn sluizen opent is er een totale burgeroorlog in Europa, wie kan er 3.500.000 vluchtelingen verwerken ???????????

 • Roger Cooks

  Ofwel lopen die al na 5 minuten terug rond, ofwel leven ze op één of andere manier op onze kosten. Joepie!

 • jozef lenaers

  Waarom oppakken laat die mensen toch gaan leven wij in een vrije wereld of niet Wij kunnen ook ons aanschouwen als kippetjes gevangen in een hok zoals het ijzeren gordijn

 • Patrick Vandeputte

  Denken jullie echt dat de politie in zijn kaarten laat kijken en publiekelijk gaat meedelen wat ze wel en niet weten op dit ogenblik? Zoals steeds weer veel reacties van personen die geen moer afweten hoe een onderzoek in werkelijkheid gaat en welke (technische) mogelijkheden er zijn. M.a.w. reacties van nul en generlei waarde. Of zoals men in de volksmond zegt: Toogpraat.

 • Dirk Bytebier

  Correct Jos allemaal dik gezever natuurlijk worden alle nummerplaten gecontroleerd en zelfs meerdere keren voor je aan boord gaat is het nu bemand of onbemand , is wederom een vuil boeltje en wat ik ook niet snap dat ze er geen benul van hebben dat die criminelen zich overal en echt overal infiltreren om al zo zaken mogelijk te maken , het is veel te laat alles is aan de kloten