Directeur maakt hutsepot

BASISSCHOOL MOZAÏEK BELOONT WERKWILLIGE LEERKRACHTEN

Directeur Joost Dendooven schept de zelfbereide hutsepot uit voor zijn leraars.
Foto Proot Directeur Joost Dendooven schept de zelfbereide hutsepot uit voor zijn leraars.
Leerkrachten van basisschool Mozaïek in Sint-Kruis konden gisteren genieten van een bord hutsepot, bereid door... directeur Joost Dendooven. Met het initiatief wilde de directeur zijn werkwillige leerkrachten in de watten leggen.

Joost heeft een goede reden voor zijn culinaire actie. "Ik heb helemaal niets tegen wie gaat staken, maar ik vind dat de niet-stakers wel beloond mogen worden. Het is al jaren traditie dat ik iets klaarmaak voor mijn leerkrachten, dus dacht ik dat dit een uitgelezen moment was om dat te doen. De hutsepot heb ik zondag bereid, dus hij heeft een nachtje kunnen 'trekken'. De grote pot was in één, twee, drie op, dus ik veronderstel dat hij heel lekker was", zegt directeur Joost Dendooven.


De directeur gebruikte onder meer panchetta-spek, groene kool, raapjes, wortelen, bouillon en worstjes. "Heel lekker", klonk het bij de leerkrachten in koor. "Dat onze directeur een keukenprins is, heeft hij in het verleden al bewezen. Dat hij ons in de watten wilde leggen met hutsepot, zorgde er toch voor dat bijna alle leerkrachten les kwamen geven." Niet allleen de leraars kregen dankzij de hutsepotactie een opsteker. De leerlingen deelden mee in de vreugde: in de namiddag was er een kerstfeestje.

Scholen dicht

In andere scholen bleef het bij boterhammen eten en de tijd doden met bewegingsoefeningen of spelletjes. In de school Wonderwijs in Sint-Kruis bleven de deuren zelfs gesloten. "95 procent van de leerkrachten staakt hier", vertelt vakbondsafgevaardigde Koen Hallaert. "Er zou maar één leerkracht komen werken, maar die is ingeschakeld in de vestiging in Assebroek, waar opvang was voor alle kinderen. We hebben deze staking in goed overleg met het schoolbestuur geregeld."


In de meeste andere scholen kon er gewoon gewerkt worden, al bleven ook het Zandschooltje in Blankenberge en de Sint-Jansschool in Knokke dicht. Naar schatting de helft van het lerarenkorps in onze provincie kwam niet opdagen. Gelijkaardige cijfers gelden voor het aantal leerlingen in basisscholen. In middelbare scholen lag die opkomst veel lager. "Hoewel er studie voorzien was, zijn niet zoveel leerlingen gekomen. Het busvervoer lag plat, dus kwamen maar heel weinig studenten hier blokken", klinkt het bijvoorbeeld in het Houtlandinstituut in Torhout.