Dieven halen koplampen uit Porsches

DRIE FEITEN IN ÉÉN NACHT, MET DURE GEVOLGEN VOOR EIGENAARS

In de Waalsestraat verdwenen de lichten van een Cayenne Turbo.
Foto Proot/MVHB In de Waalsestraat verdwenen de lichten van een Cayenne Turbo.
Dieven hebben het in de Brugse binnenstad gemunt op Porsches, en wel specifiek op hun dure xenonkoplampen. Wellicht is een professionele bende aan het werk. "Het is al de tweede keer dat ze mijn wagen viseren. Ik overweeg mijn Porsche te verkopen", vertelt bistro-uitbater Christophe Verheyen.

Bij drie Porsches die in de Brugse binnenstad geparkeerd stonden, bleken maandagochtend plots de xenonkoplampen verdwenen. Bruggelingen en toeristen geloofden hun ogen niet en namen volop foto's, maar voor de eigenaars van de luxewagens was het een bittere pil om te slikken. "Mijn Porsche Cayenne stond geparkeerd langs de Garenmarkt, niet ver van mijn zaak", vertelt Christophe Verheyen (44) van Bistro Christophe. "Toen ik de volgende dag wakker werd, zag ik hoe schoolkinderen foto's maakten van mijn wagen. Ik ging naar buiten en zag mijn Porsche staan, maar de twee koplampen zaten er niet meer in."


Voor de man is het al de tweede keer dat hij geconfronteerd wordt met zo'n bizarre diefstal. "In november werd ik ook al eens het slachtoffer. Toen heb ik nieuwe koplampen laten steken, maar dat was enorm duur. De koplampen zelf kosten al 790 euro per stuk, en dan heb je nog eens al het werk in de garage dat erin kruipt. In totaal bedroeg het kostenplaatje bijna 4.000 euro. Toen zorgde de garagist er ook voor dat de lichten beter vastgemaakt werden, maar daardoor heb ik nu meer schade aan mijn wagen door de inbraak." Christophe denkt er steeds meer aan om zijn Porsche van de hand te doen. "Het hoeft voor mij niet meer, want dit is niet te betalen. Ik ga niet enkel werken om die auto te bekostigen. Sowieso ben ik nu aan het uitkijken voor een garagebox, want ik durf mijn Porsche niet meer buiten te laten staan", zegt de man.

In de Coupure bij een Porsche Cayman.
MVHB In de Coupure bij een Porsche Cayman.

Traceersysteem

Ook twee andere Bruggelingen werden zondagnacht het slachtoffer van een gelijkaardige diefstal. In de Coupure werden de lichten van een Porsche Cayman gestolen en in de Waalsestraat verdwenen de lichten van een Porsche Cayenne Turbo. "Ik denk er nu zelfs aan om een gps-systeempje te laten installeren in mijn koplampen, zodat ik ze kan traceren als ze nog eens gestolen worden. Dat kost wat geld, maar als ik daarmee een dief kan betrappen, is het dat waard", vertelt de eigenaar van de Porsche die in de Waalsestraat geparkeerd stond.


"Ik heb ook al gebeld naar de zetel van Porsche in Brussel om mijn gedacht te zeggen. Je koopt zo'n dure auto en dan kan je zo simpel de koplampen eruit halen? Blijkbaar was het ook in Duitsland en Nederland al een echte plaag." Op het internet circuleren alvast filmpjes waarin te zien is hoe makkelijk het is om de koplampen te verwijderen.

Voor wietplantage?

Ook in Antwerpen werden er afgelopen weekend koplampen gestolen van drie Porsches. Bij de Brugse politie willen ze alvast samenwerken met andere zones. "Waarschijnlijk gaat het hier om diefstallen die op bestelling gebeuren door georganiseerde bendes. Sowieso is het beter om de wagens, indien mogelijk, in een garage te parkeren", stelt Philippe Tankrey van de Brugse politie. Volgens Nederlandse websites zouden xenonlampen na de diefstal overigens gebruikt worden als energiebron in wietplantages. Of dat ook bij deze diefstallen het geval is, is onduidelijk.