Dieren verhuizen net voor sloop start

ASIEL HET BLAUWE KRUIS VOLGENDE WEEK TEGEN DE VLAKTE

De medewerkers trekken met de honden naar de tijdelijke verblijfplaats.
Benny Proot De medewerkers trekken met de honden naar de tijdelijke verblijfplaats.
28 honden en zo'n 50 katten verhuizen momenteel van dierenasiel Het Blauwe Kruis in Brugge naar de nabijgelegen conciërgewoning. Volgende week worden de oude gebouwen afgebroken voor een nagelnieuw complex. Dat is wellicht tegen de kerstvakantie klaar.

Het huidige gebouw van dierenasiel Het Blauwe Kruis is veertig jaar oud en voldoet niet meer aan de wetgeving rond dierenwelzijn. Begin 2017 kreeg het asiel een onverwachte schenking van 1,2 miljoen euro, die een overleden vrouw naliet, om een volledige nieuwbouw neer te zetten op de huidige locatie. Die werken zijn nu eindelijk in voorbereiding. Het heeft wat langer geduurd dan gepland, zegt ook schepen van Dierenwelzijn Mieke Hoste (sp.a). "Verscheidene problemen met de vergunningen deden de zaak fikse vertragingen oplopen. Ook de concrete plannen lieten langer dan gehoopt op zich wachten. Maar we zijn blij dat er vooruitgang is, want de vernieuwing van Het Blauwe Kruis is meer dan nodig", zegt Hoste.

De oude kooien zijn intussen weggehaald.
Benny Proot De oude kooien zijn intussen weggehaald.

Drie maanden

Maandag verhuisden de 50 katten al naar een tijdelijke nieuwe stek in de conciërgewoning nabij het huidige terrein. De rennen en kennels voor de honden zijn intussen ook afgebroken. Die worden later hergebruikt rond het conciërgegebouw. Gisteren verhuisden de 28 grote honden naar hun verblijfplaats. "De dieren zullen daar naar schatting zo'n drie maanden verblijven", zegt Anne Lagrou van Het Blauwe Kruis.

Vloerverwarming

"Eigenlijk is het een groot geluk dat we die conciërgewoning kunnen benutten. Dat maakt de verhuis iets makkelijker te organiseren. De dieren zitten er beschut, ook als het wat kouder wordt. Ideaal is het uiteraard niet, maar wat ze in de plaats krijgen, zal wel de moeite waard zijn." De kooien in het nieuwe dierenasiel zullen drie keer zo groot zijn én uitgerust zijn met vloerverwarming en een afzuiginstallatie. Er is plaats in de nieuwbouw voor maximaal 70 honden en 70 katten. Er komen ook een dierenartspraktijk en een pre-quarantaineruimte, waar verwaarloosde dieren de nodige inspuitingen krijgen. Verder valt ook een nieuwe brug op, nodig voor onder meer de brandveiligheid. "Volgende week start de grote afbraak", zegt Lagrou. "We beginnen met het installeren van een tijdelijke noodbrug, om al het materiaal af en aan te voeren. Daarna gaat hier alles plat. Na het aanleggen van nutsleidingen volgt de opbouw van het nieuwe asiel. Dat zal modulair kunnen gebeuren. Dat betekent dat we meteen hele grote delen van het gebouw kunnen plaatsen. Zo gaat het snel vooruit." Bij Het Blauwe Kruis hopen ze tegen de kerstvakantie al hun intrek te nemen in het nieuwe optrekje.