Deze slimme camera in Brugge flitst aan 1.300 euro per uur, zelfs burgemeester liet zich vangen

Benny Proot
De ANPR-camera aan het begin van de Zuidzandstraat in Brugge heeft het voorbije jaar ... 437.000 euro boetes bij elkaar geflitst. Wetende dat de slimme camera enkel op bepaalde dagen werkt, zorgt dat voor een gemiddelde van maar liefst 1.300 euro per uur. “We onderzoeken de mogelijkheid om in een elektronisch signalisatiebord te voorzien ter hoogte van het Concertgebouw”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sinds eind vorig jaar registreert een slimme camera aan het begin van de winkelstraten autobestuurders die - op autoluwe dagen - toch de straat inrijden. Alleen lijkt de camera net iets té goed te werken. Maar liefst 7.549 chauffeurs vlogen al op de bon. 

Telkens ging het om bestuurders die het verbodsbord negeerden tijdens de autoluwe momenten op zaterdagen en andere shoppingdagen tussen 13 uur en 18 uur. Dat er mogelijk een gebrek is aan signalisatie, bewijst de burgemeester. Dirk De fauw (CD&V) liet zich zelf al eens vangen en ontving een boete van 58 euro. 

Het verkeersbord dat de situatie moet aangeven is té weinig.
Benny Proot Het verkeersbord dat de situatie moet aangeven is té weinig.

Extra signalisatie

Het totaal bedrag aan boetes door de camera staat momenteel op 437.000 euro, of omgerekend zo’n 1.300 euro pér uur dat de camera in dienst is. Politie en stadsbestuur beseffen dat er iets moet veranderen omdat het vaak niet om bestuurders gaat die moedwillig het verbodsbord negeren, maar het simpelweg niet zien. “Het verbaast me niet dat zoveel mensen beboet worden”, reageert De fauw. “Sommigen volgen gewoon de auto voor hen. Het grote aantal boetes toont dat de mensen niet met opzet de regels overtreden maar vaak niet op de hoogte zijn van de autoluwe momenten.” 

Eenmaal je het Concertgebouw voorbij rijdt, waar nu de borden aan de kant van de weg staan, word je bovendien verplicht de Zuidzandstraat binnen te rijden en is er geen weg meer terug. “We onderzoeken de mogelijkheid om in een elektronisch signalisatiebord te voorzien ter hoogte van het Concertgebouw”, bevestigt politiewoordvoerster Lien Depoorter. “De komende kerstperiode zullen we ook via sociale media extra aandacht vestigen op de verkeerssituatie.”

Het verkeersbord dat de situatie moet aangeven is te weinig en staat op ‘gewone dagen’ omgedraaid.
Benny Proot Het verkeersbord dat de situatie moet aangeven is te weinig en staat op ‘gewone dagen’ omgedraaid.
Benny Proot108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Mouton

  Je moet weten wat je wil de stadsbelastingen ofwel de boetes om de stadskas te spijzen. Wat gedacht van buiten de stad, parkeerschijf niet geplaatst altijd prijs.

 • William Ogiers

  Tegen dat ze ingezien hebben dat het toch beter kan,hebben we met zen allen de kas al goed gespeist ja!En gelukkig heeft een politieker zich ook verbrand,zoniet was het nog zeker niet ter sprake gekomen.

 • renée schietekat

  Ik heb mezelf ook al laten vangen in Gent, maak het allemaal nog wat complexer. De kracht zit hem in de eenvoud heren politici. Op de duur moeten we nog ogen op ons gat hebben en zeer langzaam rijden om zeker te zijn dat we alles goed doen!

 • gilbert Gijdé

  zijn goed bezig-verdoken belastingen en het parkeergeld omhoog en we zijn gestart;en maar lachen in de camera

 • ERWIN MINNEBO

  zet die slimme camera eens in Brussel voor die Groene kiek, en in Wallonië voor Magnette, dan zullen ze misschien al de rest met rust laten. Weeral een camera bij in Vlaanderen en wanneer gaat de privacywet eens toeslaan ???