Deze berm houdt dorp leefbaar

9 METER HOGE BUFFER SLUIT ZWANKENDAMME AF VAN TREINSPOREN

Zo zal de berm er na verloop van tijd uitzien: met bomen, wandel- en fietspaden en een park.
Foto Proot Zo zal de berm er na verloop van tijd uitzien: met bomen, wandel- en fietspaden en een park.
De aanleg van een groene buffer - van liefst negen meter hoog - naast de spoorlijn Zeebrugge-Brugge in Zwankendamme is gestart. De berm moet het dorp afsluiten van de treinsporen en zo ook lawaaihinder beperken. Er komen (fruit)bomen, wandel- en fietspaden en een parkje.

De stad Brugge had bij de aanleg van de sporenbundel in Zwankendamme, om het treinverkeer van en naar de haven van Zeebrugge te verbeteren, twee opmerkingen. Er moesten geluidsschermen komen, maar ook een groene buffer tussen het dorp Zwankendamme en de sporen. Op die manier wil de stad vermijden dat Zwankendamme een soort tweede 'Doel' wordt, helemaal ingepalmd door de haven.


Sinds deze maand zijn de werken aan die groene buffer gestart. Het is een impressionant werk: de berm moet liefst negen meter hoog en honderden meters lang worden, zodat je vanuit het dorp de sporen niet meer ziet. Er wordt grond uit de achterhaven van Zeebrugge en uit de werf zelf gebruikt om een talud te maken. "We gaan eerst de berm aanleggen over de hele lengte van het traject tussen Zwankendamme en Lissewege", zegt projectleider Luc Maes. "Dat werk zal duren tot het bouwverlof van 2018. Daarna zaaien we die grond in, zodat die klaar is om in 2019 beplant te worden met voornamelijk streekeigen bomen en ook enkele fruitbomen. Dat moet een mooi kleurenpakket geven."

De aanleg van de buffer is volop aan de gang vlak bij de kerk van Lissewege.
Benny Proot De aanleg van de buffer is volop aan de gang vlak bij de kerk van Lissewege.

Fietspaden

Tegelijk plannen Infrabel, TUCRAIL, de Vlaamse Landmaatschappij en de stad wandel- en fietspaden die aansluiten op bestaande paden. Er komt ook een uitkijkpunt met zicht op de dorpen en de polders, rustbanken en een parkje. "Het is de bedoeling dat de inwoners van Zwankendamme hier echt wel iets aan hebben", zegt Maes. "De buffer dient natuurlijk in eerste instantie om het geluid van de sporen op te vangen én om de visuele hinder te beperken, maar zal tegelijk ook recreatief zijn waarde hebben tussen de kust en Lissewege."

Infomomenten

Het ontwerp, dat nu met mondjesmaat uitgevoerd wordt, is er gekomen na tal van informatiemomenten met de buurt. "We zullen nog even moeten afwachten hoe het er allemaal zal uitzien, eenmaal alles is afgewerkt", zegt buurtbewoner Frederik Maertens. "We hebben ons altijd vragen gesteld over de leefbaarheid van Zwankendamme en daar is gelukkig voor een deel aan tegemoet gekomen. Hopelijk kan deze berm in de toekomst ook een trekpleister worden." Er is een budget van 400.000 euro uitgetrokken voor dit project. Eenmaal alles is aangeplant, zal de Brugse groendienst instaan voor het onderhoud. Voor de buurtbewoners is er morgen, woensdag, tussen 15 en 20 uur een informatiemoment in de infocontainer van Zeebrugge Open bij het binnenrijden van het dorp.