Dertig maanden cel voor Turkse mensensmokkelaar die vier transmigranten naar haven van Zeebrugge voerde

De haven van Zeebrugge.
Benny Proot De haven van Zeebrugge.
Een 39-jarige Turk heeft in de Brugse rechtbank dertig maanden cel, waarvan een jaar met uitstel, gekregen voor mensensmokkel. De man werd begin dit jaar in de haven van Zeebrugge betrapt met vier transmigranten in z’n wagen, die hij in opdracht van een internationale organisatie naar het Verenigd Koninkrijk moest smokkelen.

Ferhat A. werd op 7 januari opgemerkt in de Zeebrugse haven. “De politie kreeg melding van een man die rondliep met enkele jonge knapen in z’n kielzog”, vertelde procureur Frank Demeester. “Beklaagde had de vier transmigranten vanuit een safehouse in Genk naar een trailer in Zeebrugge gebracht. De smokkel gebeurde in opdracht van een netwerk dat werkte vanuit Turkije.” De slachtoffers vertelden hoe ze zich tijdens hun reis naar Groot-Brittannië moesten verstoppen in verborgen ruimtes. Op de grens van Oostenrijk en Duitsland zouden ze vanonder een vrachtwagen zijn gehaald. Volgens het parket zaten de transmigranten op de as van de truck, maar mochten ze na hun betrapping beschikken. 

Ferhat A. vroeg de rechter om een straf met uitstel. “Mijn cliënt werd enkel de dag van zijn betrapping ingeschakeld door het netwerk”, pleitte zijn advocate Silke Brutin. “Hij droeg een zeer zware schuldenberg met zich mee en had dringend geld nodig. Hij had een werkaanbieding uit Engeland en besloot vier mensen mee te nemen. Mijn cliënt zag dat echter niet als mensensmokkel. Hij zag het meer als samen de trein nemen.” Naast de celstraf legde de rechter A. ook een geldboete van 32.000 euro op, waarvan hij 8.000 euro effectief moet betalen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.