Dertig maanden cel voor mensensmokkelaar die samen met transmigrant uit container werd gehaald

Illustratiebeeld: containers in de haven van Antwerpen.
BELGA Illustratiebeeld: containers in de haven van Antwerpen.
Een 30-jarige Iraniër heeft in de Brugse rechtbank dertig maanden cel gekregen voor mensensmokkel. Mohsen M. werd samen met een transmigrant uit een trailer gehaald, die uit het Spaanse Santander kwam. In z’n gsm troffen de speurders verschillende verdachte berichten aan.

De vrachtwagen waarin de twee verstekelingen zaten, vertrok in het najaar in het Spaanse Santander en kwam rond 21 oktober aan in de haven van Zeebrugge. Aanvankelijk ging de politie ervanuit dat Mohsen M. en zijn kompaan één van de zovele transmigranten waren, die een poging waagden om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. “In de gsm van beklaagde troffen we echter berichten aan die aantoonden dat hij zich met mensensmokkel bezighield”, sprak de procureur in de Brugse rechtbank. “In de gsm vonden de speurders ook een foto waarop de man met een wapen in z’n hand stond te poseren. Volgens zijn verklaring was het pistool afkomstig van een smokkelaar in de jungle van Calais.” 

De Iraniër kreeg vrijdagmorgen voor de smokkel dertig maanden cel en 8.000 euro boete. Zelf beweerde hij slachtoffer te zijn. “Mijn cliënt wilde gewoon Groot-Brittannië bereiken, omdat hij dacht dat het er veilig was”, pleitte zijn advocaat. “Hij werd immers bedreigd, omdat hij zich tot christen bekeerd had. In de jungle van Calais leerde hij een man kennen die een bodyguard zocht om samen in het Verenigd Koninkrijk te geraken via Santander. Die berichten die in z’n gsm waren niet meer dan wat opschepperij.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.