Derde Brugse Klimaatmars is met 50 deelnemers een flop: “We roepen minstens even luid”

De deelnemers trokken in een lange sliert door de straten.
Bart Huysentruyt De deelnemers trokken in een lange sliert door de straten.
De derde Brugse klimaatmars is uitgedraaid op een flop. Amper vijftig mensen stapten mee van 't Zand tot aan de Burg en terug. Is de hype voorbij of lukt het niet om op woensdagnamiddag veel schoolgaande jeugd mee te krijgen? “Het is een beetje gissen naar de reden voor de magere opkomst, maar we laten ons niet ontmoedigen", zegt organisator Tatyana Decelle (17).

Niets werd aan het toeval overgelaten op woensdagnamiddag. Er stond een klein podium opgesteld op ‘t Zand, er klonken ronkende beats en de Brugse politie had een handvol manschappen opgetrommeld om de mars ordentelijk te laten verlopen. Alleen...er was nauwelijks volk. De klimaatjongeren waren dit keer makkelijk te tellen. Al een geluk dat er een delegatie uit Gent was afgekomen, of de mars was wellicht niet eens doorgegaan. 

“Ik schrik er zelf een beetje van", zegt Tatyana Decelle van Youth for Climate Brugge. “We hebben nochtans wel wat reclame gemaakt op Facebook en Instagram, maar je weet nooit wat je uiteindelijk kan verwachten. We zijn heel dankbaar dat er wel degelijk mensen zijn opgedaagd, maar het maakt toch een beetje een verschil als je in grote getale bent, zoals de eerste keer, of met 50 zoals nu.”

Nog meer acties gepland

De eerste Brugse klimaatmars vond ook plaats op een woensdagnamiddag. Toen zakten zo'n 1.500 mensen af. Een maand later, op 15 maart, zakten 500 jongeren af naar Brugge om er beleidsverantwoordelijken te wijzen op het klimaatdossier. “En toch heb ik niet het idee dat de wind rond dit thema is gaan liggen”, vult Tara Jacobus aan. “Het staat op de agenda bij heel veel politieke partijen voor de komende Vlaamse en federale verkiezingen.” Een echte verklaring voor de magere opkomst hadden de organisatoren dan ook niet. “Maar we laten ons niet ontmoedigen en plannen nog meer acties, zeker in de aanloop naar de verkiezingen”, zegt Tatyana Decelle.

Temeer omdat de jongeren maar weinig respons hebben gekregen in Brugge. Voor hun actie op woensdag namen ze onder meer Brugs schepen en parlementslid Franky Demon (CD&V) op de korrel, omdat hij geen voorstander is van een bindende klimaatwet. “De actie is niet alleen naar hem gericht, maar naar alle beleidsmakers”, zegt Decelle. “Wij hebben tijdens de eerste klimaatmars een bundel met wensen afgeleverd bij het Brugse stadsbestuur. Zij hebben toen beloofd om iets te doen. Even later kregen we een antwoord terug met alle maatregelen die ze al hadden genomen. Maar ook met de boodschap dat er geen autoluw Brugge komt en dat containerparken niet gratis worden. Eigenlijk stond er helemaal niks concreets in dat antwoord. Daar zijn we niet blij mee.”

Om het toch nog een beetje vorm te geven trokken de 50 actievoerders hand in hand in een lange sliert door de stad. Zo leken ze toch met meer...

Tatyana Decelle, hier links, probeerde er de sfeer in te houden.
Bart Huysentruyt Tatyana Decelle, hier links, probeerde er de sfeer in te houden.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • camiel huughe

    Het zijn uiteraard bange jonge mensen die voor het klimaat betogen. Maar dan aub niet in Vlaanderen. Op bedevaart gaan (niet per vliegtuig zoals de Winterse jeugd) naar Egypte, Bangla Desh, India, China (om niet van de Middellandse zeelanden te spreken) want dààr hebben ze nog nooit iets over klimaat en afvalbeheersing gehoord !

  • Kevin Craenhals Cindy Myncke

    Ze mogen da gaan stoppen. De mensen geraken dit beu. Zelf ook te zien aan het aantal deelnemers