DE PARTIJEN DOORGELICHT

BRUGGE

Kopman burgemeester Renaat Landuyt rekent op de burgemeestersbonus en dus vooruitgang. Per vijf kandidaten staat er telkens een onafhankelijke op de lijst. Op deze lijst is de eerste onafhankelijke Florian De Leersnyder, die al opviel met een kanotochtje op de Brugse reien. Blijft Annick Lambrecht even populair na haar overstap van Brugge naar Brussel? Weegt het afscheid van Frank Vandevoorde door? Verder rekenen de socialisten op schepenen als Pierins, Annys, Hoste en David.


Vier jaar De fauw, twee jaar Demon. Dat was oorspronkelijk het plan, maar Dirk De fauw riep die overeenkomst een halt toe. Hij wil het mogelijke burgemeesterschap de volle zes jaar uitvoeren. Er moest binnen de partij een brandje geblust worden. Met Minou Esquenet op plaats 2 staat een medewerker en adept van Hilde Crevits hoog op de lijst. Dat voedt de speculatie dat Crevits, zelf lijsttrekker in Torhout, zich straks met de uitslag in Brugge gaat bemoeien. Verder rekent de partij op Franky Demon en nieuwkomer Nico Blontrock. De radiopresentator gaat voor niks minder dan een schepenzitje. Het verlies van Boudewijn Laloo, die niet meer opkomt, moet opgevangen worden door Pieter Marechal.


Mercedes Van Volcem had als eerste lijsttrekker haar plaatje rond. Ze rekent op haar ervaring - Van Volcem was als eens schepen tussen 2006 en 2012 - en op de Brugse vrouwen. Ze lijfde daarvoor ook Ann Soete in. De partij is flink vernieuwd en verjongd. Naast de twee ambitieuze vrouwen spat de goesting er ook bij speerpunten Jasper Pillen, Sandrine De Crom en Jean-Marie De Plancke vanaf.


Is de sjerp een realistisch doel voor Pol Van Den Driessche? Zijn partij koos hem als lijsttrekker boven Ann Soete. Het betekende een bitse interne strijd, die PVDD won. Soete trok de deur hard achter zich dicht en nam raadslid Sabine Helleputte mee naar Open Vld Plus. Spelen de verhalen uit 2012 over vermeende vrouwonvriendelijke daden Van Den Driessche nog parten? De lijsttrekker hield zich tijdens de campagne behoorlijk gedeisd, want hij wil mee besturen. Dat moet met een fel vernieuwde ploeg, met onder andere horeca-uitbaatster Nele Caus op plaats twee.


De jongste lijsttrekker in Brugge is Raf Reuse (19). De jonge student werd verrassend gebombardeerd tot uithangbord. Achter zich staan de meer ervaren raadsleden Marleen Ryelandt en Charlotte Storme. Opmerkelijk: de studies van Reuse krijgen voorrang. Hij neemt na 14 oktober nog geen politieke verantwoordelijkheden. Dat is uitzonderlijk voor een lijsttrekker.


Lijsttrekker Stefaan Sintobin verhuisde vorig jaar van Izegem naar Brugge om er de lokale lijst te gaan trekken. Sintobin is ook Vlaams parlementslid en een bekendere naam dan zijn partijgenoten. Vlaams Belang kreeg in 2012 stevige klappen en zakte van zeven naar twee zetels. Dat aantal wil de partij nu verdubbelen.


De partij komt slechts in enkele gemeenten in West-Vlaanderen op. In Brugge wordt gerekend op Mieke Van Hecke als lijsttrekker.


Lijsttrekker Jan Werbrouck verzamelde nog vier gelijkgezinden die een andere politiek willen in Brugge.


Net als zes jaar geleden wil Agnes Jonckheere met haar zesmanspartij de orde in Brugge wat verstoren.Video