De kracht van sociale media: Dominique Persoone vindt naam van vrouw ‘die waarschijnlijk vergat te betalen’

Brugse topchocolatier gefrustreerd over groot aantal winkeldiefstallen

Dominique Persoone samen met zijn vrouw Fabienne in de winkel aan het Simon Stevinplein.
Benny Proot Dominique Persoone samen met zijn vrouw Fabienne in de winkel aan het Simon Stevinplein.
Topchocolatier Dominique Persoone heeft na een zoektocht op sociale media de vrouw gevonden ‘die waarschijnlijk vergat te betalen’ toen ze dinsdag zes stukken chocolade in haar handtas stak in de Chocolate Line in Brugge. Persoone zette een foto van de vrouw op sociale media. “Waar gaat dit stoppen? Moeten we aan elke deur beveiligingsmensen plaatsen? Dit is de doodsteek voor ondernemers”, zucht Persoone. “Die vrouw had dezelfde dag blijkbaar verschillende collega’s een bezoekje gebracht zonder te betalen.” 

De Brugse chocolatier is duidelijk gefrustreerd over de zoveelste diefstal in een van zijn winkels. “Deze week alleen al zijn het er drie. En we zijn nog maar woensdag”, zucht Persoone. Om zijn frustratie te kanaliseren zette hij een foto van de bewakingsbeelden online. Daarop was de vrouw te zien die de diefstal pleegde. Persoone nam de term ‘diefstal’ trouwens niet zelf in de mond om juridische redenen. “Waarschijnlijk vergat de vrouw te betalen. Vandaar dat we haar willen vinden om die fout recht te zetten”, drukte hij zich voorzichtig uit. De chocolatier wou duidelijk het risico niet lopen om de wet op de privacy te schenden. Ook daarom zette hij geen bewegende beelden online. 

“Voor mij is de maat vol. Ik kreeg al tal van reacties van ondernemers en winkeliers die mijn frustraties begrijpen. Ik ben gedegouteerd door het aantal winkeldiefstallen. Waar gaat dit eindigen? Dat de fysieke winkels verdwijnen en mensen enkel nog online kunnen kopen? Misschien kunnen ze dan de postbode beginnen bestelen”, zegt Persoone gefrustreerd. “Als ik de vrouw vind die dinsdag vergat te betalen, breng ik haar persoonlijk een bezoekje als Sinterklaas. Ik ben enorm kwaad.” 

De vrouw ‘die waarschijnlijk vergat te betalen’.
rv De vrouw ‘die waarschijnlijk vergat te betalen’.

Beveiliging nog meer opkrikken

De chocolatier kijkt verder dan z’n eigen winkels in Brugge en Antwerpen. “Dit is een noodkreet voor alle ondernemers. Als zaakvoerders botsen we steeds op de wet van de privacy. Maar wie betaalt alle gestolen goederen? Het is ongelofelijk hoeveel er gestolen wordt. Zeker in deze periode met Sinterklaas en de feestdagen. Bij mij gaat het nu ‘maar’ om chocolade, al blijft het principe hetzelfde. Nu al ben ik aan het kijken om de beveiliging in de winkel te verhogen”, zegt Persoone. Concreet overweegt de chocolatier  om de bewakingsbeelden live te laten zien op een groot scherm in de winkel. Zo kunnen de verkopers op elk moment kijken wat er in de winkel aan het gebeuren is. “Al moet ik ook daar eerst overleg plegen om te kijken wat er wettelijk mogelijk is”, zucht Dominique. Ook beveiligende stickers zijn een optie. 

Stoute kindjes in de zak

Om zijn boodschap kracht bij te zetten, startte de chocolatier een ludieke wedstrijd om de vrouw ‘die waarschijnlijk vergat te betalen’ terug te vinden. “Neem deel aan onze wedstrijd ‘Stoute kindjes moeten in de zak’ en help Sinterklaas aan de gegevens van deze dame. Wie ons de informatie kan bezorgen (enkel via mail naar info@dominiquepersoone.be), maakt kans op een chocoladepakket ter waarde van 100 euro. De Sint en zijn team gaan haar met veel plezier een bezoekje brengen. Sharing is caring”, klonk het. De boodschap werd bijna 100.000 keer gelezen en leverde snel resultaat op. In de loop van de avond kreeg Persoone de naam van de vrouw door. “Blijkbaar had ze dezelfde dag verschillende ondernemers een bezoekje gebracht zonder te betalen. Of ik haar nu effectief ga opzoeken? Dat zien we nog wel. Mijn punt is gemaakt en ik denk dat de boodschap duidelijk is aangekomen.” 

The Chocolate Line.
JVK The Chocolate Line.19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elle Devee

  Dieven hebben wat mij betreft geen recht op privacy. En wat de prijs van de chocolade betreft, je kunt dat misschien diefstal vinden maar niemand verplicht je om daar chocolade te kopen. In de Colruyt Aldi en de Lidl wordt er ook chocolade verkocht. Geen pardon voor dieven. Als een bestolen winkelier bewakingsbeelden deelt op sociale media ga ik dat met plezier ook delen.

 • Toon Schouteden

  Iedere zaak wordt bestolen en de verkoopprijs is meestal daarop aangepast. De brave burger betaalr dus voor de dief. Schande. Dieven hard aanpakken en flinke schadevergoeding laten betalen, dan kan de reguliere prijs omlaag.

 • Frank Van Hevel

  Winkeldiefstallen worden in praktijk niet vervolgd, dan krijg je zoiets : seriële diefstallen in verschillende winkels voor kleinere bedragen. Er is al een kleine kans op betrapping, dan daar bovenop kleine kans op vervolging (met winst uit andere diefstallen wordt de winkelier vergoed) , grote kans op seponering. Risico dat die mensen lopen is hierdoor zeer klain dus ze doen maar op.

 • gustaaf carpels

  Je hebt gelijk maar als je a zegt moet je ook b zeggen en ze gaan bezoeken als sinterklaas dan laat je zien dat je ballen aan uw lijf hebt

 • Anais Kartas

  Het is een feit, stelen is gewoonte gewonnen dat ongestraft blijft in België. Wij komen dit ook dagelijks tegen in de zaak. Overal alarms aan en groot scherm maar dat schrikt hen niet af.