Daar is de mast! Legendarisch schip van Jacques Brel bijna volledig gerestaureerd

Piet en Staf Wittevrongel aan de 20 meter lange mast.
Benny Proot Piet en Staf Wittevrongel aan de 20 meter lange mast.
Een twintig meter lange houten mast is de nieuwste aanwinst van de Askoy II, het legendarische schip van Jacques Brel, dat in Zeebrugge gerestaureerd wordt. “Enkel de voorste cabine is nog niet klaar”, zegt Piet Wittevrongel. “Op 8 april 2020 willen we het schip weer te water laten.” Nu al komen toeristen kijken.

De Blankenbergse broers Staf en Piet Wittevrongel lieten de boot twaalf jaar geleden opgraven in Nieuw-Zeeland. Het lijkt inmiddels alweer een eeuwigheid geleden. Het zwaar gehavende schip belandde in ons land en wordt nu al jaren opgeknapt. Beetje bij beetje, want de restauratie is een dure aangelegenheid én precisiewerk. De Askoy II is nu voor meer dan tachtig procent klaar. 

“Een van de belangrijke ontbrekende schakels was de mast", zegt Piet Wittevrongel. “Die is nu afgewerkt. De mast is twintig meter lang en nagebouwd in Oregon-hout. Dat is hout zonder knopen en zonder zwakke punten, dat ook gebruikt wordt voor spanten van daken. Het is gelijmd en gelamineerd. Slechts één bedrijf is daar in ons land nog in gespecialiseerd. Wat een geluk dat Scheepswerven Vandamme zich ook in Zeebrugge bevindt. Zo moeten we niet ver verhuizen”, glimlacht Wittevrongel.

Definitieve plek langs de Rederskaai

De Askoy II ligt in een leegstaande loods van het havenbedrijf MBZ langs de Lancelot Blondeellaan in Zeebrugge. Het havenbedrijf stelde maar één voorwaarde: de thuishaven van de Askoy II moet Zeebrugge worden. Dat is ondertussen geofficialiseerd: als het schip eenmaal klaar is, krijgt het een definitieve plaats langs de Rederskaai in Zeebrugge. Dat zal op 8 april 2020 zijn, wanneer het schip helemaal klaar is. “De restauratie verloopt traag maar gestaag”, zegt Wittevrongel. “De motor, de achterste cabine en het bovendek zijn klaar. Enkel de voorste cabine moet nog afgewerkt worden. We willen immers met een ruim publiek varen.”

Oostende voor Anker

 Jacques Brel vertrok ooit met de zeilboot op wereldreis. Hij liet zijn vrouw en kinderen achter en nam zijn nieuwe levensgezellin Maddly Bamy mee, iets wat zijn vrouw hem nooit vergeven heeft. Tijdens zijn tocht naar de Markiezen strandde de boot. Uiteindelijk slaagden de Blankenbergse broers erin om de boot weer terug naar België te halen. “Het is onze droom om met dit schip opnieuw de laatste route van Brel te doen", zegt Piet Wittevrongel. “Op 8 april 2020, niet toevallig de verjaardag van Brel, laten we het schip weer te water. Daarna worden we op Oostende voor Anker en de Blankenbergse Havenfeesten verwacht. Mogelijk gaan we ook naar Sail Amsterdam. Daarna willen we graag naar de Markiezen.”

Ondertussen is de Askoy II al een heuse bezienswaardigheid. Toeristen kunnen het half afgewerkte schip op zondagen tussen 14 en 17 uur al bezoeken. In brochures van Toerisme Brugge is de Askoy II al opgenomen. Meer info vind je op www.askoyii.be.

Zo ziet het schip er nu al uit.
Benny Proot Zo ziet het schip er nu al uit.
Zo werd het schip twaalf jaar geleden opgegraven.
JVK Zo werd het schip twaalf jaar geleden opgegraven.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frank Van Hevel

    Leuk voor deze mensen, maar een restauratie kan je dit niet noemen. Dit is gewoon nieuwbouw op basis van de oude plannen.

  • Paul Boutsen

    Dikke proficiat aan de mensen van het project. Zo zouden er meer moeten zijn om ons maritiem erfgoed te redden, te restaureren en te beschermen. Voor alles en voor iedereen is er geld, maar voor dit soort projecten is men helaas aangewezen op privé initiatieven.