Cruiseterminal bereikt hoogste punt

KERSVERSE 'TOEGANGSPOORT VANOP ZEE' VOOR 400.000 TOERISTEN

Meiboomzetting op de top van het gebouw.
Benny Proot Meiboomzetting op de top van het gebouw.
De contouren van het nieuwe cruisegebouw, ofwel ABC-gebouw (Artes Brugge Cruise, red.), zijn stilaan zichtbaar. Het hoogste punt van het gebouw, dat vanaf Pinksteren 2018 400.000 toeristen mag verwelkomen, is bereikt. Ook zestig personeelsleden van Artes Depret nemen er hun intrek. "Eindelijk kunnen we al die bezoekers goed ontvangen", zegt haven-CEO Joachim Coens.

Het nieuwe cruisegebouw in Zeebrugge heeft zijn hoogtepunt bereikt. De ruwbouw is zo goed als af en daarom werd gisteren symbolisch een meiboom geplaatst op de nok van het gebouw. Zeebrugge is de jongste jaren uitgegroeid tot de grootste cruisehaven van Vlaanderen en breekt nog ieder jaar records. Dit jaar worden er 152 cruiseschepen verwacht, alweer een nieuwe mijlpaal.


"Het is de wens van de Zeehaven en van de stad Brugge om die honderdduizenden toeristen - dit jaar zou de kaap van de 400.000 passagiers gehaald worden - goed te ontvangen in een nieuw gebouw", zegt haven-CEO Joachim Coens.


Het ABC-gebouw gaat een nieuwe fase in, nu de ruwbouwwerken gedaan zijn. Volgens bouwgroep Artes zal het project klaar zijn tegen Pinksteren 2018.

Het project zal tegen Pinksteren 2018 afgewerkt zijn.
Benny Proot Het project zal tegen Pinksteren 2018 afgewerkt zijn.

Zestig man personeel

Er is op het gelijkvloers ruimte voor de check-in en check-out van passagiers met een winkel. Op de eerste verdieping komt een evenementenzaal voor 500 mensen. De zevende en hoogste etage is voorbehouden voor een restaurant en een bezoekerscentrum. Het rooftoprestaurant Njord, met panoramisch zicht op de haven, wordt uitgebaat door de familie Dendooven, de eigenaars van Ter Doest in Lissewege. In het bezoekerscentrum zullen toeristen en bezoekers al kennis kunnen maken met al het moois dat de regio te bieden heeft en meer ontdekken over de haven.


Daarnaast is er ook kantoorruimte in het beheer van Artes voorzien. Artes investeerde 11 miljoen euro in het project, de haven 10 miljoen euro. De haven neemt de verdiepingen die zij in gebruik nemen in concessie, terwijl het terrein waar het gebouw opstaat, in concessie is van de haven. In totaal zullen zestig personeelsleden er aan de slag kunnen. Er komt een ondergrondse parking om de wagens uit het zicht te houden.

Ook voor andere regio's

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) onderstreept het belang van dit gebouw. "Dit moet de nieuwe toegangspoort vanop zee vormen om de rest van Vlaanderen te ontdekken. Op het cruisegebouw wachten we al lang. Het aantal toeristen dat vanop zee Brugge en de regio komt bezoeken is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld."


Oppositieraadslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) snapt de logica niet. "De burgemeester haalde meermaals aan dat de cruisetoeristen geen meerwaarde zijn. Waarom dan wel een gebouw om nog meer cruisetoeristen te ontvangen?"


Landuyt is duidelijk: "Niet alle cruisetoeristen moeten per se naar Brugge komen. We proberen dat beheersbaar te houden. Maar ook andere regio's in Vlaanderen kunnen hier wel bij varen."