Concrete plannen voor ‘Mars voor veiligheid’ in Zeebrugge: “Overlast transmigranten loopt uit de hand”

Transmigranten aan het Sint-Donaaspark en de aanpalende Sint-Donaaskerk
Mathias Mariën Transmigranten aan het Sint-Donaaspark en de aanpalende Sint-Donaaskerk
In Zeebrugge zijn er concrete plannen om op 24 februari een ‘Mars voor veiligheid’ te organiseren. De initiatiefnemers zijn de aanhoudende problematiek rond transmigranten beu en willen op die manier duidelijk maken dat het onveiligheidsgevoel in Zeebrugge blijft stijgen. “Vorige week werd nog iemand bewerkt met een mes. Het is tijd dat er iets veranderd”, zegt Jordy Commeyne. Burgemeester Dirk De fauw toont begrip voor de groeiende onrust. 

“Waarom we op straat willen komen? Simpel: omdat het ondertussen hoogtijd is geworden dat Zeebrugge een krachtig signaal geeft dat de situatie onhoudbaar aan het worden is. Het geweld neemt steeds meer toe.” Het zit de organisatoren van de ‘Mars voor veiligheid’ duidelijk hoog dat de problematiek rond de transmigranten blijft aanslepen. Niet alleen is er de economische schade voor havenbedrijven, die de voorbije jaren miljoenen euro’s verloren zagen gaan door transmigranten die in vrachtwagen en containers kropen, ook bij de inwoners van Zeebrugge zelf blijkt het onveiligheidsgevoel steeds meer te stijgen. Ook havenarbeiders lieten in het verleden al verstaan dat de werkomstandigheden steeds moeilijker worden. Zo kregen enkele arbeiders al zware kasseistenen naar het hoofd geslingerd.

Op 27 maart 2018 bekogelden deze steengooiers een veiligheidsagente in Zeebrugge.
Foto MMB Op 27 maart 2018 bekogelden deze steengooiers een veiligheidsagente in Zeebrugge.

Aanvraag ingediend

Ex-havenarbeider Jordy Commeyne is één van de dragende figuren achter het protest. Hij verwacht dat heel wat mensen uit Zeebrugge op 24 februari op straat zullen komen. “Er moet iets veranderen. De buurt wordt geterroriseerd door illegale bendes. We kunnen die situatie niet blijven aanvaarden”, zegt Jordy. De druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen was een vechtpartij waarbij een 44-jarige man vorige week werd aangevallen door een groepje van 15 transmigranten. De veertiger kreeg het aan de stok toen hij enkele transmigranten verdacht van een inbraak in zijn caravan. “Die man werd bewerkt met een mes. Zonder het dappere optreden van de politie was de situatie waarschijnlijk veel erger afgelopen”, aldus Commeyne. Het slachtoffer zelf bevestigt die stelling. Volgens hem wilden de transmigranten hem dood en bleven ze hem slaan en schoppen. Met een mes sneden ze in zijn handen. Bij de vechtpartij raakte ook een agente gewond. De daders konden ontkomen en zijn nog steeds spoorloos. “Het onveiligheidsgevoel groeit dagelijks en is een groot probleem geworden”, zegt Jordy, die opvallend genoeg niet zelf in Zeebrugge woont. “Maar als ex-havenarbeider ken ik de situatie maar al te goed en heb ik ook nog heel wat vrienden die daar wonen.” Zeebrugge zit in mijn hart. Het is enorm spijtig om te zien hoe het daar nu evolueert.” De aanvraag voor de ‘Mars voor veiligheid’ is ondertussen aangevraagd.

Transmigranten aan de St Donaaskerk
Benny Proot Transmigranten aan de St Donaaskerk

Geen geweld

Concreet is het de bedoeling dat er op 24 februari wordt verzameld aan het Sint-Donaaspark. Van daaruit zal de protestactie vertrekken door de straten van Zeebrugge. “Het is zeker niet de bedoeling dat er geweld wordt gebruikt. Dat zou een omgekeerd effect hebben. We willen gerust overleggen met de politie om zeker te zijn dat alles in goede banen verloopt. Het belangrijkste is dat onze boodschap naar de politiek duidelijk overkomt”, aldus Jordy Commeyne. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) heeft begrip voor de stijgende onrust bij de inwoners van Zeebrugge. “We hebben altijd gezegd dat we geen enkele strafrechtelijke inbreuk dulden. Het is ook daarom dat we blijven vragen om extra middelen. Tijdens overleg vorige week is overeengekomen dat er extra politiemensen richting Zeebrugge zullen komen. We doen al het nodige om de overlast van transmigranten tegen te gaan”, aldus De fauw. 

De transmigranten houden zich vaak schuil rond het Sint-Donaaspark en Sint-Donaaskerk
Mathias Mariën De transmigranten houden zich vaak schuil rond het Sint-Donaaspark en Sint-Donaaskerk
In het verleden was er al protest tegen het vuilnis dat transmigranten achterlaten
Benny Proot In het verleden was er al protest tegen het vuilnis dat transmigranten achterlaten
Transmigranten in het Sint-Donaaspark
Mathias Mariën Transmigranten in het Sint-Donaaspark2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dominique Landmeters

    Ze hadden die zo genoemde "politieke, ecomomische of... vluchtelingen" nooit binnen mogen laten in Europa, laat staan in België! Noem eens één land op waar er nog geen problemen (moorden, verkrachtingen ed) met de vreemdelingen geweest zijn. Zij hebben een andere cultuur? Tja dan moeten ze maar in hun buurlanden hun geluk zoeken waar ze eventueel dezelfde gedachtengang hebben. Maar wat wil je als je met politiekers zit zonder ruggengraat!

  • Marc De Ridder

    Er moet inderdaad strenger worden opgetreden in Zeebrugge alleen moeten ze maken dat het niet naar andere buurten of dorpen uitwaait want dan verleggen ze het probleem. Schakel eventueel militairen in om de haven te bewaken dat zal ze ook al wat afschrikken.