Cipier nog steeds in ziekenhuis met zware verwondingen aan het oog na aanval gedetineerde

Het incident gebeurde binnen de muren van de Brugse gevangenis
BELGA Het incident gebeurde binnen de muren van de Brugse gevangenis
Eén van de cipiers die woensdagnamiddag werd aangevallen door een 28-jarige gedetineerde, ligt nog steeds in het ziekenhuis. Volgens collega’s heeft de man zware verwondingen aan het oog en werd hij ondertussen al geopereerd. Zijn twee collega’s die mee in de klappen deelden, mochten ondertussen al naar huis. De vakbonden plannen maandag een nieuw overleg met de directie. “Tot zondag schakelen we over naar een minimaal regime op de dienst Hoge Veiligheid", zegt vakbondsafgevaardigde Alain Blancke van het ACV.  

De gedetineerde die de cipiers aanviel, is al langer gekend voor zijn agressieve uitlatingen. Hij is kickbokser en takelde de drie cipiers zwaar toe. Het incident gebeurde op de dienst Hoge Veiligheid, waar de gevangene verblijft. Het staat dus vast dat het om een ‘zwaar profiel’ gaat. Dat wordt ook bevestigd door collega’s van de slachtoffers. De 28-jarige verdachte zorgde in het verleden al verschillende keren voor problemen door zijn agressieve uitlatingen, onder andere in de gevangenis van Hasselt. Woensdagmiddag omstreeks 17 uur liep het dus opnieuw uit de hand in Brugge. 

Kickbokser

De gedetineerde, een kickbokser, kwam net uit de douche, toen het vlak na de fouillering verkeerd liep. Hij mepte - volgens collega’s doelbewust - twee cipiers knock-out, waarna een derde collega nog net alarm kon slaan voor ook hij klappen op het gezicht kreeg. De politie was op dat moment toevallig aanwezig in de gevangenis voor een ander incident, waardoor ze snel tussenbeide kon komen. De gedetineerde werd opgepakt en kon ondertussen al verhoord worden over de feiten. Hij riskeert een bijkomende celstraf. “De verdachte werd gearresteerd en zal bij de onderzoeksrechter voorgeleid worden op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg”, laat het Brugse parket weten. 

Twee van de slachtoffers mochten ondertussen het ziekenhuis verlaten. Eén cipier ligt echter nog steeds in het ziekenhuis en onderging ondertussen al een operatie aan zijn toegetakeld oog. Het is afwachten hoelang de man buiten strijd zal zijn. Woensdagavond was er al een overleg tussen de directie en het gevangenispersoneel. Zij schakelden over op een zondagsdienst. Dat bevestigde de socialistische vakbond diezelfde avond nog. Na nieuw overleg donderdagochtend is besloten dat er op de afdeling Hoge Veiligheid tot en met zondag geen regime gegeven wordt. Dat wil zeggen dat er enkel maaltijden bedeeld worden. Het gaat om tien cellen. Zij mogen geen wandeling, sport of andere groepsactiviteiten doen. Op de algemene afdeling is er wel wandeling, douches en telefonie. Er mag evenwel geen sport gedaan worden en er is geen bezoek. Dat duidt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. 

Extra personeel welkom

Op die specifieke afdeling zitten gedetineerden die gelinkt zijn aan of gekend zijn voor extreme agressie. Naar een aanleiding voor de uitspattingen van de kickbokser is het voorlopig gissen. Bij het ACV laten ze weten dat extra personeel welgekomen zou zijn. “Dat zal onderdeel uitmaken van het overleg maandag", aldus Alain Blancke. 
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cyriel Francken

  dat al degenen die hier de criminelen veroordelen zelf eens een tijdje gaan zitten... dan zullen ze eens meemaken op welke geraffineerd repressief wijze gevangenen behandeld worden en een dankbare speelbal zijn voor onverschillige (" we doen enkel onze job") bewakers en directie van gevangenissen(in het beste geval) tot echte sadisten en machtswellustelingen... I know: I've been there en geloof me: niemand verlaat de gevangenis als een "beter" persoon ....

 • Cecarine De Smet

  Strengere maatregels toepassen voor gedetineerden!!! Het is geweten dat ze geen respect hebben voor de cipiers!! En dat moet dan terug naar de samenleving.....

 • Jan Sierens

  Hij riskeert een bijkomende straf. Maar hoe groot is de kans dat hij effectief langer moet zitten. Zo iemand zou eigenlijk nooit meer vrij mogen komen. De doodstraf is eigenlijk menselijker dan hoe je zulke mensen zou moeten vasthouden.

 • wim CLAES

  wanneer krijgen die gasten tasers? Dat de opvolgers van geens maar nieuwe streng beveiligde gevangenissen, we kunnen ze gebruiken. en nu staken mannen, met zo'n weer, kunnen ze wat garen.

 • pascal de bruycker

  sommigen weten het weer al beter blijkbaar , diezelfde hebben gestemd voor partijen die organisaties in stand houden die opkomen voor " mensenrechten"...Als tegenwoordig al de bajes in vliegen zal het niet voor een prul zijn , dus als ze meppen op mensen die daar hun brood moeten verdienen , verdienen ze zelf slaag en zouden ze in een isoleercel moeten ! Waar gaat dat naartoe ? Misdadigers terug op water en brood , de criminaliteit zou wel dalen ! Weg met al dat betuttelgedoe !