Chirurg neemt plaat op met muzikanten Clouseau

PATRICK STAELS (AZ SINT-JAN) TOONT ZICH BEGENADIGD SONGWRITER

In het operatiekwartier van het AZ Sint-Jan is hij als neurochirurg aan de slag, in zijn vrije tijd is Patrick Staels (58) een begenadigd liedjesschrijver. In zoverre zelfs dat hij nu een cd klaar heeft met twaalf songs waarvoor hij de muziek en de tekst schreef. Patrick strikte zelfs muzikanten van Clouseau. "De verpleegsters in het ziekenhuis krijgen de songs altijd als eerste te horen."

Voor Patrick Staels was het gisteren een grote dag. In Forum 6 van het Brugse Concertgebouw ontving hij 170 gasten voor de voorstelling van zijn allereerste album. De cd bevat liedjes die door hem geschreven zijn, maar door professionele muzikanten ingespeeld en ingezongen. Twaalf Engelstalige popsongs, die zelfs niet zouden misstaan op het Eurovisiesongfestival. "Dit was mijn eerste grote feest in mijn leven, een geweldig moment. Ik ben nu twintig jaar intensief met muziek bezig, maar dit voelt als een orgelpunt", vertelt Patrick.


In het dagelijkse leven werkt de man als neurochirurg in het AZ Sint-Jan, maar daarnaast is hij vooral met muziek bezig. De voorbije jaren maakte hij zelf Engelstalige nummers. Hij schreef daar ook een arrangement voor. Producer Patrick Hamilton, die al met de grootste Vlaamse artiesten zoals Natalia, Kate Ryan en Willy Sommers werkte, raakte danig onder de indruk. "Patrick Hamilton maakte een instrumentale versie van een van mijn songs, 'Nordic woman'", vertelt de chirurg. "Blijkbaar raakte iedereen overtuigd van het nummer. Uiteindelijk besloten we om twaalf nummers op te nemen, maar ik wilde geen gewone demo laten opnemen. Daarop heeft Patrick Hamilton de beste muzikanten en zangers gecontacteerd."

'Sisters' van Sergio

Onder meer bassist Vincent Pierins en drummer Herman Cambré, die spelen bij Clouseau, werkten eraan mee. Als de achtergrondzangeressen werd gekozen voor de befaamde 'Sisters' van Sergio & The Ladies. Ivann Vermeer, die ook voor Sterren op de Dansvloer zingt, zong de nummers in. De inspiratie voor de nummers haalde de Brugse chirurg uit zijn eigen leven. "Zo schreef ik het nummer 'Song for Kat' voor mijn vriendin Kathleen. De verpleegsters in het ziekenhuis krijgen mijn teksten altijd als eerste te horen. Dan zijn ze altijd verrast: ze verwachten geen zo'n poëtische teksten van mij. Ze zeggen altijd: 'Schreven onze echtgenoten maar zo'n romantische liedjes' (lacht)." Het album heeft Patrick Staels uiteraard een flinke stuiver gekost, maar het resultaat is - we moeten het toegeven - verbluffend. "Eigenlijk is het even goed als een gewone cd. De klank is fenomenaal. Het is nu de bedoeling dat de nummers wereldwijd aangeboden worden. Het zou zomaar kunnen dat een zanger uit Albanië één van mijn nummers opneemt, maar het zou ook een grotere ster kunnen zijn. Mij maakt het niet uit. Ik ben al heel blij met dit resultaat."