Chefs kruisen de degens

KOOKEET PAKT UIT MET LUDIEKE DUELS OP ZEVENDE EDITIE

Hermes Vanliefde (Rock-Fort) kruist de degens met Piet Huysentruyt (Likoké).
Foto Benny Proot Hermes Vanliefde (Rock-Fort) kruist de degens met Piet Huysentruyt (Likoké).
Om ter snelst eiwit kloppen of zoveel mogelijk borden kunnen stapelen: Kookeet 2017 staat in het teken van het duel. Chefs zoals Filip Claeys, Dominique Persoone of gastchef Piet Huysentruyt kruisen de degens met collega's. "We gaan zelfs in een boksring staan", lacht Persoone.

De gastronomische driedaagse Kookeet vindt dit jaar voor de zevende keer plaats in Brugge. 31 Brugse topchefs en gastchef Piet Huysentruyt verwennen op zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 september tussen 11 en 21 uur weer 100.000 bezoekers met lekkere gerechtjes. Aan de succesformule is nauwelijks gesleuteld. Hoeft ook niet: vorig jaar was Kookeet goed voor een omzet van bijna 1,3 miljoen euro. Bij de restaurants kan je kennismaken met de nieuwe keukens van Geert Van Hecke (Zet'joe) en Karen Keygnaert (Cantine Copine). De enige nieuwkomer is Den Dyver. Gerechten kosten 4, 6 of 8 euro.


Blikvanger dit jaar wordt de boksring in het centrum van het stationsplein aan de kant van Sint-Michiels, waar het tentendorp weer opgebouwd wordt. In die ring zullen op zaterdag en zondag vijf keer twee chefs duelleren. Op maandag zijn dat er zes. Een onschuldige hand deed gisteren in hotelschool Ter Groene Poorte de loting. Het publiek mag zich opmaken voor ludieke duels tussen Hermes Vanliefde (Rock-Fort) en Piet Huysentruyt (Likoké), Patrick Derudder (Pakhuis) en Filip Claeys (De Jonkman) of David Demeyere (Laissez-Faire) en Dominique Persoone (Chocolate Line). "Dit is onze kans om eens in een boksring te staan", zegt die laatste. "We hebben allemaal leuke opdrachtjes voorzien. Het publiek kan zich vermaken, het is mooie randanimatie."


Verder kan je aan een fotobooth een leuke herinnering maken.

David Demeyere (Laissez-Faire) neemt het op tegen Dominique Persoone (The Chocolate Line).
Foto Benny Proot David Demeyere (Laissez-Faire) neemt het op tegen Dominique Persoone (The Chocolate Line).

Voorzien op regen

"We blijven groeien op alle gebied", zegt schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). "Vorig jaar telden we met 105.000 bezoekers in drie dagen een recordcijfer. We zitten daarmee vermoedelijk aan het plafond. Enige vereiste is droog weer, maar daar hopen we op. Met veel tenten hebben we sowieso alternatieven. Kookeet zorgt voor tewerkstelling in Brugge. Tijdens de driedaagse zullen 250 jobstudenten aan het werk gezet worden, zonder het personeel dat de restaurants inzetten. Kookeet is een geoliede machine geworden, waar we erg trots op zijn."

Filip Claeys (De Jonkman) en Patrick Derudder (Pakhuis) gaan tijdens Kookeet het duel aan.
Foto Benny Proot Filip Claeys (De Jonkman) en Patrick Derudder (Pakhuis) gaan tijdens Kookeet het duel aan.