Brugse redder zwemt het Kanaal over: “Zo zwaar, maar wat een kick!”

Matthieu Bonne op archiefbeeld. Hij heeft als 19de Belg ooit het Kanaal overgezwommen.
rv Matthieu Bonne op archiefbeeld. Hij heeft als 19de Belg ooit het Kanaal overgezwommen.
De Brugse redder Matthieu Bonne (25) heeft het klaargespeeld. De ultrasporter uit Bredene zwom afgelopen nacht en vandaag het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over. Hij deed dat in ‘nauwelijks’ 12 uur en 47 minuten. “Het was bijzonder zwaar, maar wat een kick!”, reageert hij.

Matthieu Bonne, die in het Brugse zwembad Lago Olympia niet toevallig ‘Super-Matt’ wordt genoemd, was zondagavond om 23.30 uur vanuit Engeland aan zijn poging gestart. De ultrasporter, die in het verleden ook al de Marathon des Sables deed en de Zwitserse Matterhorn bedwong, had daar engelengeduld voor nodig. Hij vertoefde al tien dagen in Engeland, maar moest wachten tot de weersomstandigheden perfect waren om zijn poging te ondernemen. Niet toevallig wordt het Kanaal als een van de moeilijkste overtochten beschouwd.  De strook van 33 kilometer tussen de kusten van beide landen wordt gezien als een ultrazwaar parcours, omdat in een rechte lijn zwemmen nauwelijks mogelijk is. Daardoor kan de tocht tot 55 kilometer lang worden. En dan moeten het weer en de stroming nog meezitten. 

Begeleidingsboot Pathfinder 

De Bredenaar had zich minutieus voorbereid op de helse onderneming. Hij nam daarvoor coach Stefaan Maene onder de arm. De voormalige olympische zwemmer uit Brugge kon Bonne motiveren. Hij zwom in de aanloop naar zijn ultieme poging al eens 31 kilometer en 12 uur in zee. De begeleidingsboot Pathfinder gidste Matthieu Bonne naar de overzijde. Op internet kon het thuisfront volgen waar de zwemmer zich juist bevond. Veel vroeger dan gedacht bereikte hij de kust nabij Wissant.

De kronkelende lijn is de weg die Matthieu heeft afgelegd. De eerder rechte lijn toont het ideale traject.
rv De kronkelende lijn is de weg die Matthieu heeft afgelegd. De eerder rechte lijn toont het ideale traject.

Na 12 uur en 47 minuten in het water arriveerde Matthieu Bonne op Franse bodem, waar hij werd opgewacht door familie en vrienden. In een eerste reactie was hij uiteraard erg tevreden. “Ongelooflijk. Het was bijzonder zwaar, maar de kick van het slagen is geweldig. Ik denk dat ik uitdagingen als deze nodig heb om mijn eigen grenzen af te tasten.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.