Brugse politie-inspecteur veroordeeld voor zwaar ongeval met 1,6 promille in bloed: “Ik was afgeleid door mijn gsm”

De schade aan zijn eigen wagen was groot
Benny Proot De schade aan zijn eigen wagen was groot
Een Brugse politie-inspecteur is veroordeeld tot 30 dagen rijverbod en een boete van 1.600 euro. Met 1,6 promille in zijn bloed ramde de politieman met 40 jaar dienst achtereenvolgens een vluchtheuvel, paaltje en geparkeerde wagen. Net voor het ongeval was hij bovendien bezig met zijn gsm.  “De man kreeg intern een tuchtsanctie. Een ontslag was niet aan de orde”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel.

De Brugse politie-inspecteur besefte maandagochtend maar al te goed dat hij op  2 augustus 2018 een zware fout maakte. “Mijn cliënt kwam terug van de tennisclub en had meer gedronken dan toegelaten”, pleitte zijn advocaat. “Ik wil wel benadrukken dat hij wel nog in staat was om te rijden. Op het ogenblik van het ongeval was mijn cliënt al enige tijd op weg.” De verdediging benadrukte bovendien dat ze zich bewust is van de voorbeeldfunctie die de man heeft als politie-inspecteur.

Het aangereden voertuig raakte zwaar beschadigd
Benny Proot Het aangereden voertuig raakte zwaar beschadigd

Versmalling

Het ongeval gebeurde langs de Gistelsesteenweg in Sint-Andries. Even na 22 uur verloor de politieman de controle over zijn stuur en ramde achtereenvolgens een vluchtheuvel, een paaltje en een geparkeerde wagen om uiteindelijk pas tot stilstand te komen vlak voor een boom. Het aangereden voertuig was helemaal vernield en ook de auto van de politieman was rijp voor de schroothoop. 

Zijn advocaat zocht weinig excuses voor het ongeval, maar wees wel op de gevaarlijke verkeerssituatie. “Op die plaats is er een plotse versmalling van de rijbaan. Volgens buurtbewoners gebeurden er al diverse zware ongevallen. Al beseft mijn cliënt ondanks alles dat hij in fout was. Het schuldbesef is dus zeker aanwezig”, klonk het pleidooi. Toen de politierechter vroeg hoe de zware aanrijding juist kon gebeuren op een recht stuk weg, moest de inspecteur toegeven dat hij vlak voordien bezig was met zijn gsm. Een uitleg die de rechter matig kon appreciëren, aangezien de politie dagelijks heel wat bestuurders beboet die met hun gsm bezig zijn. “Ik reed met de wagen van mijn echtgenote. Mijn eigen gsm was niet geconnecteerd, al is dat helemaal geen excuus voor het ongeval”, sprak de politieman zelf, die al 40 jaar dienst heeft en over een blanco strafblad beschikte.

Niet geldig gekeurd

De politierechter gaf de beklaagde voor het rijden onder invloed een rijverbod van 30 dagen en een boete van 1.600 euro, waarvan 800 euro effectief. Voor het ongeval zelf kreeg hij 200 euro boete. Uit controle bleek bovendien dat het voertuig niet geldig gekeurd was. Daarvoor kreeg de man nog een boete van 120 euro. Bovenop het vonnis mocht de inspecteur het na het ongeval al intern uitleggen bij de politie. “We hebben hem een tuchtsanctie opgelegd. Een ontslag was niet aan de orde”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Vanovermeire

  Dronken rijden blijft in mijn ogen poging tot doodslag. Straf is hier veel te licht !

 • Robert DE REU

  Wat mij altijd opvalt dat Politiemensen of Commisarissen er altijd zeer goed vanaf komen dan de gewone burger, zelfde grapje gezien bij Dendermondse commisaris die dronken is weggevlucht bij een Politiecontrole, heeft bijna een cadeau gekregen ipv straf door een gevreesde Dendermondse Politierechter.

 • Urban Vyaas

  Hij werd driedubbel gestraft. Eerst en vooral door de rechtbank (boetes + rijverbod), op zijn werk (tuchtsanctie =geen promotie) en nog eens nageschopt in de media. En ja, rijden met 1,6 in je bloed is dik erover; gsm of geen gsm. Hij mag al blij zijn dat er op dat moment niet juist een persoon over de straat liep.

 • Gino Denil

  Moet zijn rij examen niet opnieuw afleggen. Geen medische en psychologische testen om zijn rijbewijs terug te krijgen.

 • Gerdy Van Damme

  klassenjustitie,hij heeft en voorbeeld functie en word lichter gestraft dan een gewone burger,jezus cirque belgiek kan het weer,straks ga ik nog gelove dat nen allochtoon fachter het stuur zat die worden ook zelden zwaar gestraft